AFM-speerpunt 2019 Wwft

In januari maakte de AFM maakt door middel van de Agenda 2019 bekend dat naleving van de Wwft één van haar speerpunten is.
Op de overzichtspagina inzake het ‘speerpunt Wwft’ wordt de poortwachtersrol van financiële ondernemingen uitgelegd:

Financiële ondernemingen hebben een belangrijke functie om financieel-economische criminaliteit en in het bijzonder witwassen te voorkomen. Zij hebben daarbij onder meer de volgende verantwoordelijkheden:

* Voorkomen dat criminelen hun uit misdaad verkregen gelden kunnen witwassen via het financieel systeem.
* Voorkomen dat personen en organisaties waarop (inter)nationale sancties rusten kunnen deelnemen aan het financieel systeem.
* Voorkomen dat ondernemingen en personen kunnen profiteren van fraude en corruptie.

De facto betekent dit financiële ondernemingen ten behoeve van de overheid criminaliteit moeten opsporen en melden als ‘ongebruikelijke transactie’ bij FIU-Nederland.

De AFM zwijgt over de vraag hoe de financiële ondernemingen aan informatie moeten komen om deze opsporingstaak goed te vervullen.

Handelaren in persoonsgegevens
Er een toenemend aantal datahandelaren die persoonsgegevens leveren ten behoeve van de criminaliteitsbestrijding (ook wel als ‘witwasbestrijding’ aangeduid). Voorbeelden zijn World Check en Relian.

Enig toezicht op de integriteit van deze datahandelaren ontbreekt, over de vraag of de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) wordt nageleefd, is niets bekend en de kwaliteit van de door hen vergaarde gegevens wordt niet onafhankelijk getoetst. Dat maakt het gebruik van deze leveranciers zeer riskant; uitwisseling van gegevens is in strijd met de AVG.

Het is hoog tijd dat dit onderwerp wetgevend wordt aangepakt.

Meer informatie:

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s