AVG: consultatie Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming

De inwerkingtreding in mei 2018 van de direct werkende Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) heeft gevolgen voor de Nederlandse regelgeving. Om die reden is op 10 december jl. een wetgevingsconsultatie gestart, over het ontwerp voor de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming. Voluit wordt het zo genoemd:

Regels ter uitvoering van Verordening (EU) 2016/679 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegev. Regels ter uitvoering van Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (algemene verordening gegevensbescherming) (PbEU 2016, L 119) (Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming).

Degenen die het consultatiedocument willen bestuderen, moeten zich door 93 pagina’s tekst heen werken. Het wetsvoorstel is 18 pagina’s lang, de rest is toelichting.

Strekking van het voorstel is dat de huidige Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) wordt ingetrokken en vervangen door deze uitvoeringswet. De uitvoeringswet regelt uitvoerig de positie van de toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens, en bevat voorts een aantal Nederlandse regelingen.

Het voorstel bevat een nieuwe terminologie, die al door middel van de AVG is geïntroduceerd. Onder meer (Wbp > AVG):

  • verantwoordelijke > verwerkingsverantwoordelijke
  • bewerker > verwerker

Dat zal even wennen zijn voor mensen die al lang actief zijn met de Wbp.

Meer informatie:

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s