Consultatie wijziging wet tegen witwassen en terrorismefinancieren nog tot en met 16 augustus

Er is niemand te vinden die tegen witwasbestrijding of bestrijding van terrorismefinanciering is.
Maar of Nederland en Europa wel slimme regelgeving op dat gebied hebben, is een vraag. Die vraag wordt maar door weinigen gesteld. De compliance industrie stelt er geen vragen over, want zij willen graag hun ‘oplossingen’ verkopen, zoals ub0-informatie.

Europa, onder leiding van de Financial Action Task Force (FATF), een politiek orgaan waarop geen enkele controle wordt uitgeoefend, is druk bezig om de juridische mandarijnenwetenschap rondom witwas- en terrorismefinancieringsbestrijding verder uit te breiden. Als gevolg daarvan komt er een Vierde Antiwitwasrichtlijn (‘AMLD4’) aan, die in 2017 in alle Europese landen geïmplementeerd moet zijn.

Deze maand kunnen belangstellende burgers over die implementatie nog een klein beetje mee praten, want tot 16 augustus aanstaande kan nog worden meegedaan aan de consultatie Implementatiewet vierde anti-witwasrichtlijn.

Maak er gebruik van en stel de nodige vragen, zoals:

  1. Op welke punten wijkt de huidige Nederlandse antiwitwaswet (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, ‘Wwft’) af van de huidige Europese richtlijnen.
  2. Is onderzoek gedaan naar de bekendheid van Wwft-plichtige ondernemingen met de huidige Wwft en is er onderzoek gedaan naar de vraag of de Wwft wel uitvoerbaar is voor Wwft-plichtige ondernemingen?
  3. Het voorstel heeft tot gevolg dat de Wwft voor een groot deel wordt herschreven. Kan worden aangegeven op welke punten een wijziging ten opzichte van de huidige Wwft wordt beoogd en waar een wijziging het gevolg is van AMLD4.
  4. Kan exact worden aangegeven op welke punten het consultatievoorstel verder gaat dan AMLD4.
  5. Gesteld dat er op basis van AMLD4 nog steeds grote verschillen per EU-land zullen zijn met betrekking tot de wijze waarop een en ander is geregeld: is wel gewenst dat de regelgeving binnen de EU zo uiteenloopt?
  6. Onlangs is voorgesteld om AMLD4 verder te wijzigen. Waarom wordt deze consultatie niet ingetrokken en een nieuwe consultatie gestart op basis van de gewijzigde AMLD4.

Meer informatie:

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s