Wordt het nog wat met de private bestrijding van terrorismefinanciering?

De treurige gebeurtenis in Nice illustreert dat eenmansacties enorme gevolgen kunnen hebben. Of dit soort gebeurtenissen kunnen worden voorkomen met dan wel opgespoord kunnen worden door middel van de terrorismefinancieringsbestrijdingsregels zoals we nu kennen is een grote vraag. Natuurlijk is het goed dat banken geldstromen monitoren in het kader van criminaliteitsbestrijding. Maar dit soort terroristen hebben nauwelijks geld nodig.

Aangezien ik me regelmatig afvraag waar het goed voor is om aan private partijen zoals notarissen en makelaars verplichtingen op het gebied van terrorismefinancieringsbestrijding op te leggen, las ik onlangs de eerder dit jaar uitgekomen Justitiële VerkenningRadicalisering en terrorisme” door. Er stond van alles in, maar vrijwel niets over terrorismefinanciering. Wel dat in het verleden terroristen hun activiteiten met (andere) criminele activiteiten financierden, maar ook dat heel veel van de onderzochte groepen geen bijzondere inkomensbronnen hadden.

Mij lijkt dat terrorismefinanciering niet bestaat, behalve als variant op witwassen (= beschikken of betrokken zijn bij crimineel verkregen voordeel). Dus laten we de Nederlandse wet maar eens beperken tot Wet ter voorkoming van witwassen.

NB Gaat vast niet gebeuren omdat Europa nog niet zo ver is.

Meer informatie:

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s