Bezwaar KNB tegen wetsvoorstel VvE-recht

Notarissenorganisatie KNB schrijft in de nieuwsbrief van 4 juli jl.:

KNB brengt punten nieuwe VvE-wet onder de aandacht
De KNB heeft de Commissie Wonen en Rijksdienst van de Tweede Kamer gewezen op relevante onderwerpen van de Wet verbetering functioneren verenigingen van eigenaars (VvE). Het ministerie nam eerder de belangrijkste punten van de KNB al over na de consultatie. Nieuw ten opzichte van de consultatieversie is de passage waarin staat dat de notaris bij de controle van de verklaring van het bestuur van de VvE naast het opnemen van het reservefonds, ook de eventuele schuld door een lening moet opnemen in de leveringsakte. De KNB laat weten dat de notaris niet de juistheid van bedoelde leningen kan controleren, omdat hem deze gegevens ontbreken. Hij moet wel (blijven) handelen conform zijn zorgplicht; door de aanvulling van de verklaring met bedoelde leningen wordt deze zorgplicht uitgebreid en daarmee is tijd én geld gemoeid (waarschijnlijk enkele tientjes meer).

Overigens vraag ik me af of een notaris de juistheid van de leningen überhaupt kan controleren zonder onderzoek in te stellen naar de administratie van de VvE. Mij lijkt gewenst dat de notaris zich beperkt tot het opnemen van een verklaring van het bestuur van de VvE.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Rechtspersonenrecht en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s