Recht op eerlijk proces nog lang niet in de Grondwet | Ondernemersplein blijft verbazen met informatie over ‘nieuwe’ wetgeving

De nieuwsservice van Ondernemersplein blijft verbazingwekkend. Het kan niet anders dan dat de doelgroep – ondernemers – van de regelgevingsvoorlichting eindeloos in verwarring moeten raken.

Bijvoorbeeld door het bericht over wijziging van de Grondwet, te vinden via de pagina over nieuwe wetgeving per 1 juli 2016:

Recht op eerlijk proces in Grondwet
Ingangsdatum: 1 juli 2016

Wat verandert er?
Het recht op een eerlijk proces voor een onafhankelijke en onpartijdige rechter binnen een redelijke termijn wordt toegevoegd aan de Grondwet. Ook wordt het recht op toegang tot de rechter gewaarborgd. Deze grondrechten zijn nog niet in de Grondwet opgenomen.

Ondernemersplein verwijst in de toelichting op dit bericht naar stokoude informatie, nl.:

Voor zover ik weet verandert er nog helemaal niets in de Grondwet op dit punt. Op overheid.nl heb ik er niets over kunnen vinden.

De voorganger van Ondernemersplein, Antwoord voor bedrijven, heb ik er al eens op geattendeerd dat het niet verstandig is meldingen te doen over te verwachten regelgeving, terwijl er niet eens een wetsvoorstel is ingediend.

Flater

Hopelijk gaat het Ondernemersplein er voor zorgen dat de kwaliteit van de informatie verbetert. Het bovenstaande bericht over eerlijk proces in de Grondwet kan een flinke flater worden genoemd.

PS In het licht van de dramatische bezuinigingen op de rechtspraak, is het ook de vraag of Nederland zich wel aan een dergelijk grondwetsartikel zou kunnen houden. Lees het bericht “Rechters: ondergrens goede rechtspleging bereikt“, op 28 juni jl. gepubliceerd op de website van de rechtspraak.

Aanvulling 19:06 uur
Na het afsluiten van het artikel kwam ik een artikel van 4 juli jl. op de website van de rechtspraak tegen, onder de titel “Democratie en eerlijk proces explicieter in Grondwet“. Er wordt verwezen naar een advies van de Raad voor de rechtspraak uit 2014, dus ook van lang geleden. Het artikel van 4 juli suggereert dat er een wetswijziging in aantocht is, al kon ik er nog niets over vinden. Kennelijk broeit er iets op het ministerie van veiligheid.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Procesrecht, rechtspraak en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s