Hoe lang kunnen we nog contant betalen

Uit een recent onderzoek is gebleken dat Nederlanders er prijs op stellen dat contant kan worden betaald. Rondom het contant betalen is het in Nederland redelijk stil. Er zijn landen waarin dat anders is.

Plan der Bundesregierung. Bar zahlen künftig nur noch bis 5000 Euro

In Duitsland woedt momenteel een discussie over het beperken van contante transacties. Degenen die Duits kunnen lezen, kunnen op allerlei sites informatie vinden over het onderwerp met ook informatie over de gang van zaken in andere landen dan Duitsland.

Zoek bijvoorbeeld maar eens op de FAZ site met het zoekwoord ‘Bargeld‘. Het levert vele interessante artikelen op, onder meer artikel van vandaag en de afgelopen dagen:

De Deutschen Industrie- und Handelskammertages (DIHK) publiceert op 4 februari een bericht onder de titel “DIHK kritisiert Beschränkung unternehmerischer Freiheit“, met onder meer

Eine Bargeld-Grenze beschneide nicht nur die Zahlungsmöglichkeiten der Kunden, sondern schränke die unternehmerische Freiheit für Geschäftsleute ein “und stellt eine Reihe von Branchen unter Generalverdacht”, kritisierte der DIHK-Hauptgeschäftsführer.

Monitoring en profilering

Een belangrijk aspect van het afschaffen van contant betalen, is dat er dan nog meer persoonsgegevens worden verzameld door alle partijen die in de betaalketen actief zijn. De mogelijkheden tot monitoring, profilering en dergelijke zullen door de afschaffing van contanten sterk toenemen, inclusief de misbruik kant daarvan.

Meer informatie


Aanvulling 21 juli 2017
Zie over contant betalen ook de berichten over financiële privacy bij Privacy First.

Aanvulling 24 november 2017
In Duitsland is de discussie over afschaffing van contact betalen veel intensiever, de discussie loopt nog steeds. Een reactie van Stefan Körner (zo te zien een piraat maar betekent niet dat hij niet gelijk heeft):

Uit een op security.nl geplaatst bericht over een onderzoek van ECB blijkt: “Contant geld populairste betaalmiddel binnen eurozone“.

Aanvulling 6 april 2018
Worden de keerzijden van het niet-contant betalen zichtbaar? Bericht op Security.nl: Kamervragen over kwetsbaarheid cashloze samenleving, 5 april 2018. In The Guardian verscheen een bericht over bezorgdheid in Zweden (3 april 2018).

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s