Hoe lang kunnen we nog contant betalen

Uit een recent onderzoek is gebleken dat Nederlanders er prijs op stellen dat contant kan worden betaald. Rondom het contant betalen is het in Nederland redelijk stil. Er zijn landen waarin dat anders is.

Plan der Bundesregierung. Bar zahlen künftig nur noch bis 5000 Euro

In Duitsland woedt momenteel een discussie over het beperken van contante transacties. Degenen die Duits kunnen lezen, kunnen op allerlei sites informatie vinden over het onderwerp met ook informatie over de gang van zaken in andere landen dan Duitsland.

Zoek bijvoorbeeld maar eens op de FAZ site met het zoekwoord ‘Bargeld‘. Het levert vele interessante artikelen op, onder meer artikel van vandaag en de afgelopen dagen:

De Deutschen Industrie- und Handelskammertages (DIHK) publiceert op 4 februari een bericht onder de titel “DIHK kritisiert Beschränkung unternehmerischer Freiheit“, met onder meer

Eine Bargeld-Grenze beschneide nicht nur die Zahlungsmöglichkeiten der Kunden, sondern schränke die unternehmerische Freiheit für Geschäftsleute ein “und stellt eine Reihe von Branchen unter Generalverdacht”, kritisierte der DIHK-Hauptgeschäftsführer.

Monitoring en profilering

Een belangrijk aspect van het afschaffen van contant betalen, is dat er dan nog meer persoonsgegevens worden verzameld door alle partijen die in de betaalketen actief zijn. De mogelijkheden tot monitoring, profilering en dergelijke zullen door de afschaffing van contanten sterk toenemen, inclusief de misbruik kant daarvan.

Meer informatie

Advertisements

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ ||| modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s