Lidmaatschap van iets dat geen vereniging is | newspeak

De digitale wereld kent een eigen terminologie, waarbij geprobeerd wordt de werkelijkheid te verhullen. Zo spreken de internetgiganten over ‘delen‘ van gegevens, terwijl er in werkelijkheid sprake is van onrechtmatige verleiding en van diefstal of verduistering  van de gegevens, die vervolgens zonder toestemming worden doorverkocht.

Lid worden

In die nieuwe terminologie hoort ook thuis dat je ‘lid’ kunt worden van een onderneming. Je kunt lid worden van Facebook, LinkedIn, Google, enzovoorts. (Vroeger heette dat “abonnee”, maar dat is out-of-date.)

Dat is vreemd, want lidmaatschap hoort bij een vereniging. In een vereniging hebben leden iets te zeggen via de ledenvergadering, bijvoorbeeld door het benoemen van bestuurders.
LinkedIn heeft me nog nooit voor een ledenvergadering uitgenodigd. Terwijl er alle aanleiding is om LinkedIn ter verantwoording te roepen voor wat ze doen. Bijvoorbeeld: al de pogingen om via de iOS-app de inhoud van mijn (vertrouwelijke) adresboek te stelen. Want van vertrouwelijkheid van gegevens heeft LinkedIn nog nooit gehoord. Het zou een goede zaak zijn als LinkedIn zich omvormde tot een vereniging, het bestuur door de leden werd gekozen en het bestuur verantwoording aflegde aan de leden.

Het heeft me er niet van weerhouden abonnee van De Correspondent te worden. Want ook daar roepen ze dat je ‘lid’ wordt.

Meer informatie

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce, Stichting en vereniging en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s