Doorbelasting van een bestuurlijke boete aan de wederpartij

Nu er steeds meer mogelijkheden voor de overheid zijn om aan ondernemers en instellingen bestuurlijke boetes op te leggen, wordt steeds vaker in contracten opgenomen dat boetes die worden opgelopen door toedoen van de wederpartij mogen worden doorbelast.

Één van de wetten op grond waarvan veel boetes worden opgelegd, is de Wet arbeid vreemdelingen (Wav). Onlangs heeft de rechter in een Wav-zaak uitspraak gedaan over de vraag of een hoofdaannemer de Wav-boete die zij opgelegd kreeg kon doorberekenen aan de feitelijke overtreder, een onderneming die zich bezig hield met groenonderhoud en bedrijfsdiensten. Het Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch was van mening dat deze doorberekening juridisch is toegestaan.

Iedereen die door toedoen van anderen geconfronteerd kan worden door boetes, doet er derhalve goed aan om in het contract op te nemen dat die ander het bedrag van de boete, eventueel met verhoging, dient te vergoeden.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Bestuurlijke boete, Contractenrecht, privaatrecht algemeen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s