AML: “Kampf gegen Geldwäsche bedroht Zahlungsverkehr”

Een van de onderwerpen die ik met belangstelling volg, is de privatisering van overheidsactiviteiten in de sfeer van opsporing en bestrijding van fraude. Heeft het zin dat soort activiteiten aan de ‘burger’ (ondernemer) uit te besteden?
Een dergelijke privatisering vindt onder meer plaats onder de noemer ‘witwasbestrijding’. Deze aanduiding verhult dat het eigenlijk gaat om alles wat betrekking heeft op de financiële voordelen die bij fraudeurs en andere wetsovertreders terecht komt.

In dit verband is interessant dat de hoge kosten die de antiwitwascompliance veroorzaken tot gevolg kunnen hebben dat ‘alternatieven’ interessant worden. Ik kwam in dat verband al Amerikaanse artikelen tegen over ‘shadowbanking’.

Onlangs stond in de Frankfurter Allgemeine Zeitung een artikel onder de kop “Kampf gegen Geldwäsche bedroht Zahlungsverkehr” (13 november 2015). Auteur Markus Frühauf schrijft in dit artikel dat de ‘aangescherpte’ regels inzake correspondentbanken er voor zorgen dat ontwikkelingslanden worden geïsoleerd. Hij eindigt met de constatering dat illegale kanalen bevorderd kunnen worden, met alle risico’s van dien:

Darüber hinaus besteht die Gefahr, dass sich illegale Wege etablieren, mit denen Gelder transferiert werden können.

Ik ben benieuwd wat de ontwerpers van de antiwitwaswetgeving met deze trend gaan doen.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s