Werpt aandacht voor gedrag & cultuur in bestuurskamer vrucht af?

DNB schrijft in een nieuwsbericht van 24 september jl. onder de titel “Aandacht voor gedrag & cultuur in bestuurskamer werpt vrucht af” dat het toezicht van DNB op gedrag en cultuur bij vergunninghouders (financiële ondernemingen) resultaat zou opleveren.

Jammer dat DNB niet schrijft over de oorzaken van ineffectief of risicovol gedrag bij financiële ondernemingen. Ik ben nieuwsgierig of de psychologen van DNB ook iets kunnen zeggen over de verschillende mechanismen die werkzaam zijn. Zo stel ik me voor dat er een categorie mensen is die pas iets aan naleving van regels gaat doen als het werkelijk ‘pijn’ doet als er niet wordt nageleefd. De vraag is hoe je die groep op het spoor komt, want ze maken zich niet bekend.

Een andere vraag is op welke manier de politieke mechanismen binnen grote financiële ondernemingen er toe leiden dat niet de juiste mensen komen ‘boven drijven’.

In dit verband denk ik aan het WODC rapport dat vorig jaar verscheen (vindplaats via dit bericht ) en waarin David O. Friedrichs in het artikel “Kapitalistische banken als criminele ondernemingen: de casus Wall Street“ betoogt dat de structuur, de cultuur, de collectieve praktijken en de beleidsprincipes die het huidige financiële systeem kenmerken, fundamenteel crimineel en criminogeen zijn. De grote vraag is: hoe doe je daar iets aan.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s