Corruptie: wat is dat?

Terwijl stoere opsporingsambtenaren en journalisten gespecialiseerd in financiële misdaad achter rotte appels aanjagen en hele beroeps- en ondernemingsgroepen verdacht maken, tobt de gewone ondernemer met naleving van W&R (wet- en regelgeving).

Dat die stoere jongens makkelijk praten, blijkt uit het lezenswaardige artikel van Eelke Sikkema, universitair docent op het terrein van het strafrecht. Iedereen met interesse voor ‘compliance’ en corruptiebestrijding raad ik aan het artikel “De vage grenzen van het misdrijf corruptie” te lezen.

Aanvulling 17 december 2015

Accountants worden geacht het nodige aan corruptiebestrijding te doen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan vrees ik. Beroepsorganisatie NBA wil aan het grote gamma aan handleidingen, instructies en andere ‘uitingen’ een handreiking corruptiebestrijding toevoegen, zie dit bericht van 24 juli 2015. Op 17 december 2015 heeft de AFM een bericht uitgebracht, waaruit blijkt dat deze sector op de goede weg is. Het valt wel op dat de ‘best practices’ van de AFM uitblinken in vaagheid.

 

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Strafrecht en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s