Wet hergebruik van overheidsinformatie

Op 23 juni 2015 heeft de eerste kamer de Wet hergebruik van overheidsinformatie aangenomen. Naar verwachting zal deze wet een dezer dagen in werking treden.

Op grond van deze wet kan iedereen een verzoek om hergebruik doen aan een met een publieke taak belaste instelling en aan een onder verantwoordelijkheid van een met een publieke taak belaste instelling werkzame instelling, dienst of bedrijf, hierna door mij als ‘de overheidsinstelling’ aan te duiden.

Afwijzing verzoek hergebruik

Een verzoek tot hergebruik wordt afgewezen als sprake is van:

  1. informatie die niet openbaar is op grond van de wet;
  2. informatie waarvan een derde de rechthebbende is in de zin van de Auteurswet, de Wet op de naburige rechten of de Databankenwet (als op deze grond wordt afgewezen moet de aanvrager worden geïnformeerd over de identiteit van de rechthebbende);
  3. informatie berustend bij een publieke omroep, bij een andere met een publieke omroeptaak belaste instelling of bij een instelling die werkzaam is onder verantwoordelijkheid van een publieke omroep of een andere met een publieke omroeptaak belaste instelling;
  4. informatie berustend bij onderwijs- en onderzoeksinstellingen;
  5. informatie berustend bij andere culturele instellingen dan bibliotheken en musea;
  6. gedeelten van documenten die alleen logo’s, wapens en insignes bevatten;
  7. informatie die betrekking heeft op openbare persoonsgegevens waarvan hergebruik onverenigbaar is met de doeleinden waarvoor ze zijn verkregen.

Voorts kan een museum of bibliotheek een verzoek om hergebruik afwijzen, indien het museum of de bibliotheek de rechthebbende van de informatie is in de zin van de Auteurswet, de Wet op naburige rechten of de Databankenwet.

Wijze van verstrekking

De voor hergebruik beschikbare informatie wordt verstrekt zoals de informatie bij de overheidsinstelling aanwezig is en voor zover mogelijk langs elektronische weg, in een open en machinaal leesbaar formaat, samen met de metadata, waarbij het formaat en de metadata voor zover mogelijk voldoen aan formele open standaarden, overeenkomstig artikel 5, eerste lid, van de richtlijn.

Voorwaarden, exclusiviteit en kosten

De overheidsinstelling kan aan het hergebruik voorwaarden verbinden, die voor vergelijkbare categorieën van hergebruik gelijk zijn en die de mogelijkheden tot hergebruik nodeloos beperken of waardoor de mededinging wordt beperkt.

Een exclusief recht tot hergebruik wordt niet verleend, tenzij dat noodzakelijk is voor het verlenen van een dienst van algemeen belang. Bestaande exclusieve rechten worden uitgefaseerd.

Hoofdregel is dat de overheidsinstelling voor het hergebruik van informatie ten hoogste de marginale kosten van vermenigvuldiging, verstrekking en verspreiding in rekening brengt.

Meer informatie

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s