Bijeenkomst Rotterdams debatcentrum Arminius 30 september 2015 ‘Kun je terrorisme bestrijden?’

De overheid is bezig met bestrijding van terrorisme en bezigt in dat kader stoere taal. Die stoere taal beantwoordt aan de publiek geuite behoefte dat er wordt opgetreden.

De overheid betrekt de burger bij die bestrijding op allerlei verschillende manieren. Zo geldt voor een grote groep ondernemingen de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Al die ondernemingen stellen zichzelf de vraag: “heeft dit allemaal zin?” (en ook “wie zal dit betalen”).

De vraag of maatregelen zin hebben wordt ook gesteld tijdens de door het Rotterdamse debatcentrum Arminius georganiseerde bijeenkomst op 30 september 2015 over terrorismebestrijding. Introductie van het onderwerp:

Voorlichting op scholen, paspoorten afpakken, emails doorlichten, risicoprofielen, weigering van haatimams en infiltratie: de laatste jaren neemt de overheid steeds meer maatregelen tegen het opkomende terrorisme. Maar helpen ze ook?
Teun van Dongen is een van de eerste onderzoekers die de effecten van terrorismebestrijding onder de loep nam. Wat blijkt? Veel maatregelen ogen stoer en daadkrachtig, maar blijken geen – of zelfs een tegengesteld(!) – effect te hebben. Zo stelt van Dongen dat risicoprofielen (bepaald gedrag zouden duiden op een hogere kans op terroristisch gedrag) zoals die tegenwoordig door de politie worden opgesteld, vrijwel zinloos zijn. Daarnaast worden er teveel mensen opgepakt die later weer wegens gebrek aan bewijs worden vrijgelaten. Hoe moet het dan wel? In Rotterdam heeft de gemeente een meldpunt radicalisering opgericht en zijn recent twee jihadstrijders veroordeeld. Is de Rotterdamse aanpak voldoende?

Deelnemers aan de discussie zijn onder meer:

• Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding
• Teun van Dongen, zelfstandig onderzoeker en expert op het gebied van terrorismebestrijding.

Meer informatie op de site van Arminius.

NB De Wwft komt op dit weblog regelmatig aan de orde.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s