BSN nodig om digitaal te kunnen procederen bij de bestuursrechter

Een van de grote gevaren die de burger bedreigt, is de te grote verspreiding van het Burger Service Nummer (BSN), met alle daar aan verbonden misbruikrisico’s. Over het BSN schreef ik al eerder. Hoewel het BSN officieel alleen gebruikt mag worden door de overheid en bepaalde aangewezen instellingen, verspreidt het gebruik van het BSN zich door toedoen van de overheid als een olievlek, met alle veiligheidsrisico’s van dien.

Onlangs, toen ik inlogde op de digitale bestuursrechtportal van de rechtspraak, ontdekte ik dat als je als advocaat een bestuursrechtelijke zaak aanhangig wil maken via de portal, je het BSN van je cliënt-natuurlijke persoon nodig hebt, ook als het niet om een geschil met de belastingdienst gaat. Normaliter heb je als advocaat dat BSN niet, tenzij je actief bent in het fiscale recht of tenzij het op een kopie van een identiteitsbewijs staat (hoewel een advocaat die niet zo maar mag maken, lees dit artikel).

Mij valt op dat de overheid te pas en te onpas aan burgers opdraagt om het BSN te verstrekken, met als gevolg dat dit nummer in allerlei particuliere gegevensverzamelingen terecht komt.
Voorbeeld: goede doelen laten personen die een periodieke schenking willen doen een formulier invullen, waarop het BSN moet worden vermeld. Gevolg: het BSN komt bij de goede doelen organisatie terecht; je moet als burger maar hopen dat de informatiebeveiliging op orde is.

Er zijn veel meer voorbeelden te bedenken.

Het is hoog tijd dat wordt nagedacht over een veiliger omgang met persoonsgegevens als geboortedatum, BSN en mobiel telefoonnummer. De Nederlandse overheid zou daarin het voortouw moeten nemen, bijvoorbeeld door te bepalen dat het BSN bij digitaal procederen niet mag worden gebruikt.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s