Nationaal actieplan gereglementeerde beroepen

De rijksoverheid is af en toe niet te volgen. Aan de ene kant zijn er enorme wetgevingsoperaties aan de gang, bijvoorbeeld inzake de regulering van beroepen van notarissen, advocaten en accountants. Het stof rondom notarissen en advocaten lijkt redelijk te zijn neergedaald, hoewel nog moet worden bezien welke extra kosten alle regels met zich mee gaan brengen. De accountants zijn nog in afwachting van allerlei regelgeving, die grote gevolgen zal hebben voor de beroepsuitoefening.

Het doet dan ook komiek aan dat in maart jl. een actieplan gereglementeerde beroepen wordt aangekondigd. De minister schrijft in een begeleidende brief net alsof er niets gebeurd is of gebeurt:

Hierbij bied ik u het nationaal actieplan gereglementeerde beroepen aan. Hiermee geeft het kabinet invulling aan de Europese verplichting volgend uit de richtlijn erkenning beroepskwalificaties om de eisen aan gereglementeerde beroepen te screenen, evalueren en moderniseren.

In Nederland is niets meer als 100 jaar geleden.

De doelgroep van het actieplan is breder dan de juridische beroepsgroepen. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er ook met betrekking tot de andere gereglementeerde beroepen al veel wijzigingen in regelgeving zijn geweest. Dus is dit een Europees nummertje of is het serieus?

Het valt op dat de illegale taxi activiteiten van Uber worden genoemd als lichtend voorbeeld voor de toekomst van de taxidienstverlening (pagina 11 van het actieplan). Een logisch gevolg van die redenering is dat de taximarkt vergunningvrij wordt gemaakt, maar zover wil de opsteller van het plan niet gaan. Op pagina 9 staat alleen dat dereglementering wordt overwogen.

Gelukkig blijkt de minister over de aanbevelingen inzake de juridische beroepsgroepen te zullen overleggen met de juridische beroepsbeoefenaren:

Daarnaast is recent een onderzoek door Ecorys uitgevoerd waarin adviezen worden gegeven voor versterken van het concurrentievermogen van de sector. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie zal in overleg met de verschillende beroepsorganisaties actief de mogelijkheden onderzoeken voor innovatie van de beroepsuitoefening en daarbij ook bezien welke mogelijkheden er zijn om de concurrentiekracht van de sector te vergroten, met inachtneming van de eisen ten aanzien van integriteit en kwaliteit en de publieke belangen die met de dienstverlening in het geding zijn.

We zullen zien wat er van komt, waarbij ik de wetgever veel wijsheid toewens.
Tip: verander de regelgeving niet vaker dan één keer in de vijf jaar, zodat iedereen het een beetje kan bijhouden en goed kan implementeren.

Meer informatie

Actieplan gereglementeerde beroepen:

Nieuwe accountantsregelgeving:

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.]. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s