MIVD handelt onbehoorlijk door mensen uit de omgeving van verzoeker te benaderen in het kader van onderzoek

Onder de titel ‘MIVD handelt onbehoorlijk door mensen uit de omgeving van verzoeker te benaderen in het kader van onderzoek‘ verscheen op de site van de Nationale Ombudsman een bericht over iemand die een klacht had ingediend over het optreden van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).

De Ombudsman oordeelde dat er goede reden was voor de MIVD om onderzoek naar klager in te stellen. De MIVD handelde onrechtmatig door personen in zijn omgeving te benaderen met het kennelijke doel deze personen negatief te beïnvloeden. Het illustreert wat er fout kan gaan bij integriteitsonderzoek.

De Ombudsman schrijft in de samenvatting:

Verzoeker klaagde er voorts over dat de MIVD onbehoorlijk heeft gehandeld door personen in zijn omgeving te benaderen met het kennelijke doel deze personen negatief te beïnvloeden

Het vereiste van evenredigheid houdt in dat de overheid om haar doel te bereiken een middel kiest dat niet onnodig ingrijpt in het leven van de burger en in evenredige verhouding staat tot dat doel. Dit berekent dat de overheid steeds een afweging maakt of een minder zwaar middel voor het doel dat zij wil bereiken, kan worden ingezet. De overheid moet voorkomen dat bepaalde burgers onevenredig nadeel hebben van de maatregelen die de overheid neemt.

In deze zaak was er een redelijke aanleiding om tot het instellen van een onderzoek over te gaan. Ten aanzien van de wijze van het invullen van dit onderzoek overwoog de Nationale ombudsman dat door het benaderen van personen uit de omgeving van verzoeker de vereisten van evenredigheid en betrouwbaarheid waren geschonden en dat daardoor het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer van verzoeker onvoldoende was gerespecteerd. Het is dan ook terecht dat de minister aan verzoeker verontschuldigingen heeft aangeboden voor de wijze waarop het tegen hem ingestelde onderzoek is ingevuld.

Meer informatie

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s