Deelname aan een criminele organisatie die zich bezig houdt met overtreding van de Wet MOT

Uit een recente uitspraak van de Hoge Raad blijkt dat valsheid in geschrifte kan worden gepleegd door middel van het onjuist doen van een melding van een ongebruikelijke transactie op grond van de Nederlandse antiwitwas- en antiterrorismefinancieringswetgeving. In deze zaak was de verdachte een geldwisselkantoor (besloten vennootschap), die werd vervolgd wegens:

  • witwassen;
  • valsheid in geschrifte gepleegd door middel van het onjuist melden van een ongebruikelijke transactie op grond van de Wet Melding ongebruikelijke transactie (“Wet MOT”);
  • deelname aan een criminele organisatie die tot oogmerk had het plegen van valsheid in geschrifte en/of overtreding van de Wet Melding ongebruikelijke transacties en/of witwassen.

Je zou misschien denken dat een onjuiste melding kwalificeert als een overtreding van de geldende antiwitwaswet, met de strafsancties verbonden aan die antiwitwaswet (tegenwoordig de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, “Wwft”). Deze uitspraak is gebaseerd op de vorige antiwitwaswet, dus misschien is het onder de Wwft anders.

Ook is bijzonder dat een criminele organisatie zich kan bezig houden met het plegen van valsheid in geschrifte door middel van het doen van onjuiste ongebruikelijke transactiemelding en overtreding van de antiwitwaswet. (Dat een criminele organisatie zich met witwassen kan bezig houden, kan ik volgen.)

Ik hoor graag wat de strafspecialisten onder de lezers hier van vinden.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Strafrecht en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s