De voorwaarden van Apple

De voorwaarden van de internetgiganten zijn voor burgers niet onderhandelbaar. Dat geldt ook voor de algemene voorwaarden van Apple, die onlangs weer veranderd zijn. Dit keer heb ik ze maar eens doorgelezen. Ik stuitte op een aantal opmerkelijke elementen:

Landenbinding
In de voorwaarden van iTunes staat dat de store landgebonden is: “De Dienst is alleen in Nederland voor u beschikbaar. U stemt ermee in de Dienst niet buiten deze locatie te gebruiken of trachten te gebruiken.” Gelijksoortige teksten zijn opgenomen betreffende de App Store en iBook Store.

Dat klinkt vreemd: kan je als Nederlander dan niet naar het buitenland gaan en terwijl je daar bent iets kopen in de Nederlandse store? Ben je verplicht om als je in Duitsland bent een Duits Apple-ID aan te maken?

Persoonsgegevens
Apple vraagt voor het aanmaken van accounts “juiste en volledige informatie”:

U stemt ermee in dat u juiste en volledige informatie zult verstrekken wanneer u zich voor de Dienst registreert of daarvan gebruik maakt (”Registratiegegevens”) en u stemt ermee in dat u uw Registratiegegevens zult actualiseren teneinde deze juist en volledig te houden. U stemt ermee in dat iTunes het recht heeft de Registratiegegevens die u verstrekt op te slaan en te gebruiken voor het instandhouden en factureren van uw Account.

Betekent dit dat een gebruiker juiste en volledige persoonsgegevens moet verstrekken, ook als hij/zij voor betaling gebruik maakt van prepaid kaarten? Zo ja: ik zie niet in waarom Apple persoonsgegevens nodig heeft als er met prepaid wordt gewerkt.

Niet-commercieel gebruik
Apple maakt op diverse plaatsen onderscheid tussen consumenten en ondernemers:

  • Consumenten: “Indien u een individu bent handelend in uw persoonlijke hoedanigheid, mag u een applicatie van de Mac App Store (“Mac App Store Product”) downloaden en gebruiken voor persoonlijk, niet-commercieel gebruik op elk product van het Apple merk waarop Mac OS X draait (“Mac Computer”) en waarvan u de eigenaar bent of waarover u beschikt.
  • Ondernemers: “Wanneer u een commerciële onderneming of een onderwijsinstelling bent, mag u een Mac App Store Product downloaden voor gebruik door ofwel (a) één enkel individu op elk van de Mac Computer(s) die dat individu gebruikt en waarvan u de eigenaar bent of waarover u beschikt ofwel (b) meerdere personen op één enkele gedeelde Mac Computer waarvan u de eigenaar bent of waarover u beschikt.

Gelijksoortige bepalingen zijn er voor iOS devices en ook de boeken uit de iBook store mogen niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt. De vraag is wat “niet-commercieel gebruik” inhoudt. Niemand zal de producten of apps zelf gaan ‘vermarkten’ lijkt me. Dus wat is het dan?

Ik geloof er helemaal niets van dat dit werkt omdat juist bij IT-gerelateerde producten werk en privé door elkaar lopen: het zou betekenen dat iemand die privé een Apple laptop of smartphone heeft gekocht, deze niet voor zijn werk mag gebruiken.

Kennis van wet- en regelgeving
Opmerkelijk is dat de gebruiker geacht wordt een bijzondere kennis van wet- en regelgeving te hebben: “U stemt ermee in dat u zich zult houden aan alle lokale, provinciale, federale en nationale wetten, verordeningen en voorschriften die op uw gebruik van de Stores van toepassing zijn.” Gelukkig is er wel Nederlands recht van toepassing.

De gebruiker zal de wetten van de hele aardbol moeten kennen, maar vooral is kennis van het Amerikaanse recht nodig:

g. U mag de Gelicentieerde Applicatie niet gebruiken of anderszins uitvoeren of opnieuw uitvoeren, anders dan als toegestaan door de Amerikaanse wet en de wetten van het rechtsgebied waarin u de Gelicentieerde Applicatie heeft verkregen. De Gelicentieerde Applicatie mag met name, doch niet uitsluitend, niet worden uitgevoerd of opnieuw uitgevoerd (a) naar landen waartegen de V.S. een embargo hebben ingesteld (b) naar personen op de Specially Designated Nationals List van het Amerikaanse Ministerie van Financiën of de Denied Persons List of de Entity List van het Amerikaanse Ministerie van Handel. Door uw gebruik van de Gelicentieerde Applicatie zegt u toe en garandeert u, dat u zich niet in een dergelijk land bevindt en niet op een dergelijke lijst staat. U stemt er tevens mee in dat u deze producten niet zult gebruiken voor doeleinden verboden door de Amerikaanse wet, met inbegrip van doch niet beperkt tot, de ontwikkeling, het ontwerp, de fabricage of de productie van nucleaire wapens, raketten of chemische of biologische wapens. (…)
i. Op deze licentie en uw gebruik van de Gelicentieerde Applicatie is de Nederlandse wet van toepassing. Uw gebruik van de Gelicentieerde Applicatie kan ook onderworpen zijn aan andere lokale, provinciale, nationale of internationale wetten.

Aanvulling 12 januari 2015

Zie over de nieuwe voorwaarden van Apple ook Arnoud Engelfriet op zijn blog, “Betaalde iOS-applicaties blijven bruikbaar nadat gebruiker geld terug vraagt” (12 januari 2015). Het lijkt er op dat de voorwaarden van Apple voorlopen op de techniek. Een ander artikel hierover stond op Webwereld.

Aanvulling 21 januari 2015

Apple lijkt wel degelijk op te treden – aldus dit bericht – tegen diegenen die geld terugvragen en de app blijven gebruiken, zie de aanvulling van 12 januari jl. hierboven.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Contractenrecht, privaatrecht algemeen, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s