Geen auteursrecht meer op catalogi, dienstregelingen, telefoonboeken en gebruiksaanwijzingen

Uit een bericht van de rijksoverheid van 23 december jl. blijkt dat het auteursrecht per 1 januari a.s. is ingeperkt:

Afschaffing geschriftenbescherming
De Auteurswet beschermt met ingang van het nieuwe jaar alleen nog maar werken die een oorspronkelijk karakter hebben en het persoonlijk stempel van de maker dragen. De niet-oorspronkelijke geschriftenbescherming die kan rusten op bijvoorbeeld telefoongidsen, catalogi, dienstregelingen, theaterprogramma’s en gebruiksaanwijzingen wordt afgeschaft. Informatie daaruit mag dan letterlijk worden overgenomen.

De korte uitleg inzake het wetsvoorstel op de site van de eerste kamer luidt:

Dit wetsvoorstel schaft in de Auteurswet de bescherming van geschriften zonder oorspronkelijk karakter of persoonlijk stempel van de maker (niet-oorspronkelijke geschriften) af, de zogenaamde geschriftenbescherming. Hierbij moet gedacht worden aan geschriften waarbij geen sprake is van een creatieve prestatie, zoals (standaard) advertenties, telefoongidsen, catalogi, dienstregelingen, theaterprogramma’s en gebruiksaanwijzingen. Voor databanken die geen auteursrechtelijke bescherming of sui generis-bescherming (enige in zijn soort) genieten komt de geschriftenbescherming ook te vervallen.

Met dit voorstel wordt de vrije verspreiding van feitelijke informatie vergemakkelijkt. Met dit voorstel vallen voortaan alleen werken van letterkunde, wetenschap of kunst, met een eigen oorspronkelijk karakter en een persoonlijke stempel van de maker onder het auteursrecht.

Makelaarsdatabanken (zoals Funda) hebben geen geschriftenbescherming (voor zover ze die al hadden). Zij kunnen zich echter verweren tegen hergebruik op grond van het databankenrecht, zo blijkt uit een artikel van Arnoud Engelfriet van augustus jl.

Meer informatie

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Handelsrecht en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s