Nieuwjaarstip 2015 voor particulieren: zeg al je lidmaatschappen en abonnementen op

Nieuwjaarstip

Zeg al je lidmaatschappen en abonnementen op en kom pas terug als bedrijven en instellingen hun #security op orde hebben.

Toelichting
Veel bedrijven en instellingen hebben op dit moment onveilige administraties, waarin persoonsgegevens als naam, adres, geboortedatum zijn opgeslagen. Voorts wordt door veel instellingen onveilig gecommuniceerd met het klanten en relaties, bijvoorbeeld doordat bestanden met vertrouwelijke persoonsgegevens per e-mail worden verzonden. Aan dat soort praktijken komt alleen een einde als gebruikers massaal laten weten dat zij geen genoegen nemen met onveilige en ongecertificeerde systemen.

PS Tip voor slimme bedrijven en instellingen: zorg dat je de #security op orde hebt en laat dat duidelijk op de site en in alle communicatie weten. Zie ook mijn artikel over de kansen die privacy en security bieden.

Meer informatie

# Verstrek nooit persoonlijke gegevens als bankrekeningnummer, pasnummer, pincode, betaalcode of persoonsgegevens als naam, geboortedatum of adres:
– per telefoon of e-mail;
– op een website via een link in een e-mail, waarbij gevraagd wordt uw persoonlijke gegevens in te vullen;
– per post: deze gegevens kunnen de fraudeurs gebruiken om uw rekening te plunderen of bij een bank een lening aan te vragen op uw naam;
– scherm uw persoonlijke pagina’s op Hyves of Facebook zo goed mogelijk af.

# Vernietig alle papieren met persoonlijke gegevens zodanig dat het onleesbaar is voordat u deze weggooit. Gebruik een papierversnipperaar.

Aanvulling 20 mei 2016

Het valt op dat er nog steeds heel weinig informatie is over de onveiligheid van e-mail als communicatiemethode. Een goed verhaal daar over ontbreekt bijvoorbeeld op https://veiliginternetten.nl/. Hoewel gegevens ook via de papieren post in verkeerde handen kan vallen, is het risico via digitale weg veel groter, omdat er veel meer mensen (en machines) bij kunnen.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s