Europeanisering van het algemeen bestuursrecht

Eergisteren stond bij mij in het teken van Europa, omdat ik die middag de VAR bijeenkomst over Europeanisering van het algemeen bestuursrecht heb bijgewoond. Onderstaand enkele aantekeningen die ik daar maakte.

  • Ben Schuller werpt de vraag op of het bestuursrecht dient als bescherming tegen de overheid. Of moet het bestuursrecht de overheid tegen de samenleving beschermen? Onlangs zijn de ReNEUAL model rules gepubliceerd, die naar verwachting Europese autoriteiten en de lidstaten zullen inspireren.
  • Michiel Scheltema onderstreept dat het Europese bestuursrecht steeds belangrijker wordt, ook Nederland kan aan de ontwikkelingen bijdragen. Bij het verder ontwikkelen van het rechtssysteem gaat het er niet om of iets in het domein van het privaatrecht of het bestuursrecht thuis hoort, maar of de rechtsstatelijke waarden in acht worden genomen. Het algemene bestuursrecht mag meegroeien met de maatschappelijke ontwikkelingen. De keuze van de rijksoverheid voor steeds meer meldingsystemen kan gevaar opleveren als daarmee de rechtsbescherming van de burger wordt uitgehold. Een benadering waarin teveel naar de ‘getallen’ wordt gekeken en te weinig naar de kwaliteit van de regels en de omgang met de burger, is gevaarlijk.
  • Rob Widdershoven schetst de toenemende invloed van de EU op het bestuursrecht, onder meer via de Europese rechtsbeginselen het het Handvest. Widdershoven vindt de ReNEUAL model rules interessant, als zit er “een grote dot Duits recht in”. Als er een bindend algemeen Europees bestuursrecht is gekomen, betekent dat het einde van de Algemene wet bestuursrecht.
  • Kars de Graaf doet verslag van het onderzoek dat is gedaan naar de invloed van het Europese bestuursprocesrecht op onze Algemene wet bestuursrecht. Conclusie: vrijwel nihil.
  • Anne Meuwese attendeert er op dat de Europeanisering van het bestuursrecht ook ‘van onder’ komt. Voorbeelden zijn de samenwerkende Europese privacywaakhonden en de procedure die loopt bij het Europese hof over een beslissing van de Ierse rechter op verzoek van een Oostenrijkse klager. Zij bepleit dat de VAR door middel van een werkgroep mee gaat doen aan de gedachtenvorming.
  • Elaine Mak heeft onderzoek gedaan naar de werkwijze van de hoogste rechters in de EU. Zij hebben belangstelling voor betere toegankelijkheid van juridische informatie en voor uitwisseling van best practices. De rechters zijn er niet van overtuigd dat EU informatie voor de dagelijkse praktijk van belang is, omdat de rechtsstelsels onderling teveel verschillen.
  • Jacobine van den Brink schildert een Nederlandse praktijk met een luie wetgever, een overijverig bestuursorgaan en een bange rechter. Te snel wordt gezegd “het moet van Europa”. Soms meent een bestuursorgaan zich op een Europese bevoegdheid te kunnen baseren terwijl deze er niet is. Zij vindt dat de wetgever zijn werk goed moet doen en dat de rechter zich niet achter het karretje moet laten spannen en het bestuursorgaan goed controleren. Zij is tegen ‘implied power’. Het is in het belang van de rechtszekerheid dat de wetgever duidelijkheid creeert en juridische zoekplaatjes voorkomt.

Het bestuur beloofde ons dat wij de volgende dag de jubileumbundel zouden ontvangen. Helaas is deze bij mij vrijdag niet ‘op de mat gevallen’. Maar het boek komt er vast binnenkort aan.

Meer informatie: VAR Vereniging voor bestuursrecht

Aanvulling 9 januari 2015

Marlies van Eck schreef op haar weblog een artikel over de vergadering, met als titel “Feest bij de VAR- vereniging bestuursrecht!

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, Europa en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s