“Moeten de goeden onder de kwaden lijden?” | Rapport Nationale Ombudsman over de “eenbankrekening” maatregel

Met fascinatie heb ik de berichtgeving over de “eenbankrekening” maatregel gevolgd, ook vanwege de civielrechtelijke aspecten. Zie de artikelen die ik met de tag “eenbankrekening” op dit blog heb geplaatst.

Nu heeft ook de Nationale Ombudsman een rapport over dit thema uitgebracht. De Ombudsman komt tot een hard oordeel: de Belastingdienst heeft gehandeld in strijd met het vereiste van goede organisatie, waardoor de goeden geleden onder de kwade. Veel goedwillende burgers en ondernemers zijn onnodig in financiële problemen gebracht. Een zeer slechte beurt door de rijksoverheid, dus.

Onderstaand de aankondiging door de Nationale Ombudsman van het rapport

Moeten de goeden onder de kwaden lijden?
Onderzoek uit eigen beweging naar de wijze waarop de Belastingdienst de één-bankrekeningnummer-maatregel heeft ingevoerd. In het rapport treft u de belangrijkste conclusies aan.

Vanaf 1 december 2013 mochten burgers en ondernemers nog maar één bankrekeningnummer gebruiken voor de uitbetaling van toeslagen, periodieke belastingteruggaven en omzetbelasting. Hiermee wilde de Belastingdienst (grootschalig) misbruik voorkomen, dat onder andere in april 2013 aan het licht was gekomen in de kwestie van de ‘Bulgarenfraude’. In het debat van 14 mei 2013 kondigde de staatssecretaris van Financiën aan dat “de goeden onder de kwaden zullen lijden”.

De Belastingdienst koos voor een rigoureuze aanpak van de eerste groep personen, die moest voldoen aan de nieuwe voorwaarden. Vanaf half december 2013 schortte hij de betalingen op aan 177.000 burgers en ondernemers en vroeg hun om een nieuw rekeningnummer op te geven of om bewijsstukken op te sturen. Pas na verificatie van het rekeningnummer ging de Belastingdienst over tot betaling.

Op 24 januari 2014 stuurde de Nationale ombudsman een brandbrief aan de staatssecretaris van Financiën en vroeg hem om de uitbetaling van de toeslagen en belastingteruggaven onmiddellijk te hervatten. Op 29 januari 2014 vond een spoeddebat in de Tweede Kamer en dit leidde tot het aftreden van de staatssecretaris.

Naar het oordeel van de Nationale ombudsman heeft de Belastingdienst gehandeld in strijd met het vereiste van goede organisatie. Hierdoor hebben de goeden geleden onder de kwaden en zijn veel goedwillende burgers en ondernemers onnodig in financiële problemen gebracht.

Meer informatie

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, Contractenrecht, privaatrecht algemeen, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s