DNB: witwasrisico’s acceptgirokaarten

DNB stuurt af en toe intrigerende berichten de wereld in. Onlangs stond onderstaand bericht in de nieuwsbrief gericht op betaalinstellingen, met als kop “Witwasrisico’s acceptgirokaarten“. Het bericht is intrigerend, omdat de vraag waarom acceptgirokaarten witwasrisico’s zouden opleveren niet wordt beantwoord (bijvoorbeeld andere technische infrastructuur, andere procedures). De lezer van het bericht tast in het duister.
Alleen in de eerste volzin wordt gesproken over betalen van acceptgirokaarten; vervolgens spreekt DNB over ‘samengestelde betaalopdrachten’, ‘money transfers’ en ‘wisseltransacties’, zonder dat duidelijk wordt gemaakt wat dit met het verschijnsel acceptgirokaart te maken heeft.
Van guidance is derhalve geen sprake, dat is jammer.

Bericht DNB, “Witwasrisico’s acceptgirokaarten”

De afgelopen periode constateert DNB een toename in het aantal money transfer ondernemingen dat zich bezighoudt met het betalen van acceptgirokaarten en andere binnenlandse betaalopdrachten voor klanten. Deze betaalopdrachten zijn vaak bedoeld voor kleine betalingen, zoals bijvoorbeeld de energierekening en lijken in eerste instantie maar beperkt vatbaar voor witwassen. Echter de transactie-analyses die door DNB zijn uitgevoerd wijzen uit dat money transfer ondernemingen inmiddels ook grote, samengestelde betaalopdrachten uitvoeren waardoor de witwasrisico’s aanzienlijk zijn. DNB heeft bijvoorbeeld grote binnenlandse money transfers waargenomen (tienduizenden euro’s) die werden voorafgegaan door grote wisseltransacties zonder duidelijk doel.

DNB vestigt met dit nieuwsbericht de aandacht op ongebruikelijke c.q. verdachte binnenlandse betalingen. Daarbij wijst DNB de betaalinstellingen op hun verplichtingen op grond van onder andere de Wet financieel toezicht (Wft), de Wet ter voorkoming van witwassen en het financieren van terrorisme (Wwft) en de Sanctiewet. Onderzoeken van DNB wijzen uit dat de money transfer instellingen onvoldoende onderzoek doen naar de herkomst van de gelden en de aard en het doel van de transacties.

Naar aanleiding van de resultaten van de transactieanalyses heeft DNB inmiddels onderzoeken uitgevoerd bij verschillende betaalinstellingen en waar nodig formele maatregelen opgelegd.

Vindplaats: site DNB

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s