Hoe zat het al weer met het ongevraagd versturen van e-mail aan prospects | het Nederlandse spamverbod

Sinds enige tijd geldt in Nederland regelgeving die het verzenden van spam verbiedt. Iedere ondernemer die digitaal contact met klanten en prospects wil onderhouden, zal hier rekening mee moeten houden. Op de naleving van deze verplichting wordt toegezien door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Op de site van deze instantie is informatie te vinden over hoe met het verzenden van e-mail om te gaan.

De regels inzake e-mail kunnen als volgt worden samengevat:

  • Ongevraagd e-mail versturen die overlast veroorzaakt, is wettelijk verboden. Dit omvat niet alleen e-mail met virussen maar ook commerciële berichten en berichten van liefdadige instellingen.
  • Verantwoordelijk voor naleving zijn zowel degene die de feitelijke verzending verricht (op de verzendknop drukt) als  de officiële afzender (de opdrachtgever van de verzending). Beiden kunnen een boete van de ACM krijgen.
  • Verzending van e-mail is alleen toegestaan [1] met voorafgaande toestemming; [2] als de identiteit van de afzender zichtbaar is; [3] er een afmeldmogelijkheid wordt geboden.

Ondernemers die bezig zijn met hun website, met elektronische nieuwsbrieven en andere marketingactiviteiten doen er goed aan zich hier in te verdiepen. Het is nl. jammer om veel geld aan allerlei marketing activiteiten uit te geven, als deze vervolgens in strijd met de wet blijkt te zijn. En het is ook zonde als er extra kosten moeten worden gemaakt om teksten en ICT aan te passen aan de voorschriften.

Voor een juridische toetsing van uw marketing uitingen kunt u altijd beroep doen op de advocaten van Pellicaan Advocaten N.V. Wij kunnen u ook over aanverwante onderwerpen adviseren, zoals uw algemene voorwaarden, offertes, opdrachtbevestigingen en de communicatiescripts rondom totstandkoming van overeenkomsten (al dan niet digitaal).

Inleidende informatie over het spamverbod

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Handelsrecht en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s