Digitale flessentrekkerij

Als iemand op Marktplaats of een ander digitaal forum een product aanbiedt, zich door de koper vooruit laat betalen en vervolgens het gekochte niet levert aan de koper, pleegt hij wanprestatie. Op grond van het civiele recht kan de koper de verkoper aanpakken.

Het strafrecht biedt mogelijkheden als iemand er een gewoonte van maakt om zich vooruit te laten betalen en niet te leveren, of om producten te kopen en niet te betalen. De gedupeerde kan dan aangifte doen bij de politie. De gedupeerde zal er dan wel van op de hoogte moeten zijn dat zijn wederpartij er een gewoonte van maakt.

Flessentrekkerij

De aangifte kan soms worden gebaseerd op artikel 326a Wetboek van Strafrecht, “flessentrekkerij”. De wet omschrijft het delict als volgt:

Hij die een beroep of een gewoonte maakt van het kopen van goederen met het oogmerk om zonder volledige betaling zich of een ander de beschikking over die goederen te verzekeren, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vijfde categorie.

Digitale flessentrekkerij via Marktplaats

Zo’n Marktplaatsoplichter werd onlangs door de Rechtbank Gelderland veroordeeld tot een gevangenisstraf en tot vergoeding van de schade. De rechtbank overwoog onder meer:

De rechtbank rekent het verdachte zwaar aan dat hij bijna op beroepsmatige wijze te werk ging in het veelvuldig aangaan van overeenkomsten zonder te betalen. Hij hanteerde dezelfde techniek, hij vond de slachtoffers via Marktplaats en benaderde hen telefonisch. Vervolgens liet hij chauffeurs de goederen ophalen. Verdachte deed dit op geraffineerde wijze.
De verdediging heeft opgemerkt dat er media aandacht aan de zaak is besteed waardoor verdachte nadeel heeft ondervonden. Dat er media aandacht wordt besteed aan dergelijke grootschalige flessentrekkerij is niet opmerkelijk te noemen.

De Rechtbank Gelderland oordeelde in een andere zaak  over een Marktplaatsoplichter die auto’s kocht zonder te betalen.

De rechtbank heeft in het bijzonder in het volgende aanmerking genomen. Verdachte heeft zich, samen met zijn mededaders, op brutale en slinkse wijze en met gebruikmaking van een (niet-bestaand) autobedrijf, schuldig gemaakt aan (medeplegen) van flessentrekkerij door via advertenties op het internet auto’s te kopen, met de bedoeling deze niet te betalen, en vervolgens verder te verhandelen. Er was sprake van een vooropgezet plan waarbij verdachte en zijn mededaders puur voor hun eigen financiële gewin hebben gehandeld. Dat de slachtoffers daardoor voorzienbaar (in elk geval) forse financiële schade zouden lijden, heeft verdachte niet afgehouden van het plegen van deze strafbare feiten. Zo’n financiële benadeling komt in een tijd van economische neergang extra hard aan. De rechtbank rekent verdachte zwaar aan dat hij daaraan volkomen voorbij is gegaan. Bovendien heeft verdachte door zijn optreden het vertrouwen beschaamd dat men in het economisch verkeer in elkaar moet kunnen stellen. Dat de slachtoffers schaamteloos zijn bedrogen waar zij bij stonden, moet naast de financiële schade en het gedoe dat dit alles oplevert, extra hard zijn aangekomen.

Voor de gedupeerde is natuurlijk wel altijd de vraag of de route via het strafrecht wel effect sorteert, want een ‘kale kip’ is niet te plukken.

NB 1 Overigens zal er soms ook sprake kunnen zijn van oplichting, valsheid in geschrifte of andere strafbare feiten. Daar ga ik hier niet op in.

NB 2 Het is hoog tijd dat uitspraken in het strafrecht meer leesbaar worden. Kunnen al die onleesbare teksten niet in een bijlage worden opgenomen?

NB 3 De politie biedt op een site de mogelijkheid om gegevens (rekeningnummer, e-mail adres, telefoonnummer en URL van een webwinkel) in te voeren en te zien of er meldingen zijn gedaan. Marktplaats.nl heeft eigen voorzieningen, zie onder meer deze pagina.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Contractenrecht, privaatrecht algemeen, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Strafrecht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s