Verkopers van goederen en de Wwft

Ook verkopers van goederen – in de breedste zin van het woord – krijgen te maken met de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Voor alle verkopers geldt de verplichting om cliëntenonderzoek te doen en ongebruikelijke transacties te melden als er EUR 15.000 of meer contant wordt betaald. Voor bepaalde categorieën verkopers (verkopers van voertuigen, schepen, kunstvoorwerpen, antiquiteiten, edelstenen, edele metalen, sieraden & juwelen) gelden extra regels.

Onlangs heeft Bureau Wwft van de Belastingdienst, die toezicht houdt op naleving van de Wwft door deze groep, een handleiding voor verkopers van goederen uitgebracht. In deze handleiding wordt uitgelegd wat de Wwft inhoudt en wat de toezichthouder van de ondernemingen verwacht.

De handleiding is veel compacter dan de handleidingen die door andere toezichthouders (zoals BFT, DNB) zijn opgesteld. De compactheid vind ik een pluspunt.

Wel heeft de toezichthouder zeer hoge verwachtingen van de Wwft-plichtigen (uiteraard gebaseerd op de tekst van de Wwft). Ik ben heel benieuwd of deze categorie Wwft-plichtigen:
[a] op de hoogte is van de toepasselijkheid van de Wwft, zeker als het een type onderneming betreft die geen brancheorganisatie heeft [*];
[b] feitelijk in staat is de Wwft na te leven, onder meer de verplichting om te “bewijzen” door middel van een ‘adequaat’ dossier dat de wet is nageleefd.

Belangrijke punten die in de handleiding worden aangeroerd, citeer ik hierna:

  • De Wwft is van toepassing op handelaren in goederen, ongeacht welke goederen, voor zover betaling van die goederen in contanten plaatsvindt voor een bedrag van €15.000 of meer. Is sprake van contante betalingen van bedragen kleiner dan €15.000, dan valt u als handelaar niet onder de Wwft.
  • Verkoopt u voertuigen, schepen, kunstvoorwerpen, antiquiteiten, edelstenen, edele metalen, sieraden of juwelen en krijgt u daarvoor een betaling in contanten van €25.000 of meer, dan geldt een bijzondere meldbepaling.
  • Handelaren kunnen ook beroeps- of bedrijfsmatig goederen verkopen waarvan een ander eigenaar is. Denk daarbij aan verkoop in consignatie of verkoop in opdracht van een ander.
  • Het cliëntenonderzoek bestaat uit het identificeren van de cliënt en het verifiëren van diens identiteit.
  • Bij het cliëntenonderzoek vormt u zich een oordeel over dat risicoprofiel aan de hand van gegevens over het type cliënt, de activiteiten, het land van herkomst en de maatschappelijke omgeving van de cliënt.
  • Het moment waarop u het cliëntenonderzoek uitvoert en de resultaten ervan legt u vast in een dossier. De vastlegging van de identiteits- en verificatiegegevens van uw cliënt moet toegankelijk zijn zodat een controle eenvoudig kan plaats vinden. Het meest voor de hand ligt het bewaren in aparte dossiers per transactie of cliënt. Maar u mag ook kiezen voor een andere oplossing. De gegevens die u vastlegt, moet u tot vijf jaar na het uitvoeren van de betreffende transactie op een eenvoudig toegankelijke en inzichtelijke wijze bewaren.
  • De Wwft schrijft niet precies voor welke weg u dient te volgen maar geeft wel een resultaatverplichting.

Uit de handleiding blijkt dat de verkoper een onderzoek moet instellen naar de “uiteindelijk belanghebbende” als zijn klant geen natuurlijke persoon is.

[*] Voorbeeld zijn garagebedrijven. Zij zullen ongetwijfeld door de Bovag op de hoogte zijn gebracht.

Zie voor korte chronologische berichten over de Wwft deze pagina (na de introductie).

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s