Ondernemer wordt geacht de wet te kennen… (geldboete op grond van de Wwft)

De overheid is bezig met een campagne om de witwasbestrijding onder de aandacht van ondernemers te brengen. Af en toe lijkt het er op dat dit voornamelijk via de rechtspraak gaat. Onlangs werden een aantal uitspraken over de naleving van de Wwft bekend waarin verkopers van “goederen” werden veroordeeld tot geldboetes.

De botenverkoper en de Wwft

Één daarvan is de uitspraak van de Meervoudige economische kamer rechtbank Den Haag van 21 oktober 2013. De verdachte in deze zaak, een verkoper van onder andere boten en trailers, heeft zich voor zijn leveranties contant laten betalen in de periode van 25 maart 2011 tot en met 26 augustus 2011. De botenverkoper (een bv) wordt verweten dat zij betalingen in contanten voor bedragen van meer dan 15.000 euro heeft geaccepteerd, terwijl er in strijd met artikel 3 van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), geen dan wel niet volledig cliëntenonderzoek is gedaan, aangezien verdachte opzettelijk geen identiteit heeft vastgesteld en/of gecontroleerd en/of geen uittreksel van de kamer van koophandel aangevraagd en/of gecontroleerd (bij de transacties waarbij contant werd betaald).

De eerste overwegingen van de rechtbank zijn opmerkelijk. De rechtbank overweegt:

De rechtbank moet oordelen over de vraag of verdachte met opzet heeft gehandeld. Verdachte drijft een onderneming. Het is moeilijk voorstelbaar dat in het kader van een onderneming bedrijfsactiviteiten niet met opzet worden verricht. Voor een ondernemer ligt de lat hoger dan voor de gemiddelde burger. Van hem kan de vereiste deskundigheid worden verwacht op het professionele terrein waarop hij zich beweegt. Bovendien kan hij voor de inhoud van regelgeving aankloppen bij een beroeps- of bedrijfsorganisatie, een toezichthouder op de beroepsgroep of bedrijfstak of zijn licht opsteken bij de Kamer van Koophandel.

Het is te hopen dat de voorgaande overwegingen niet de grondslag voor de sanctie zijn, want de overheidsvoorlichting inzake nieuwe regelgeving is soms wel zeer gebrekkig. De rechter gaat verder:

Over de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme was in de onderneming en bij haar adviseurs kennis aanwezig. De verdachte was eerder beboet wegens het niet nakomen van verplichtingen voortvloeiend uit deze wet. Van verdachte mag worden verwacht dat zij zich terdege laat informeren over de grenzen van de op haar rustende verplichtingen.

Daar kan ik in meegaan: als je een keer gewaarschuwd bent, moet je maatregelen nemen (al ben ik benieuwd hoe de rechter weet dat de onderneming adviseurs heeft met kennis  van zaken). Vervolgens komt aan de orde of de niet-naleving aan de bv mag worden toegerekend. Daarover zegt de rechter:

De transacties waarbij geen cliëntenonderzoek is verricht, zijn gedragingen die passen in de normale bedrijfsvoering van verdachte. Voorts zijn de gedragingen verdachte dienstig geweest in het uitgeoefende bedrijf. Daarmee is naar het oordeel van de rechtbank sprake van gedragingen in de sfeer van de vennootschap.

De rechtbank acht vervolgens bewezen dat de botenverkoper opzettelijk heeft nagelaten de Wwft-verplichtingen na te komen en acht het bedrijf schuldig aan het ten laste gelegde feit en legt als straf een een geldboete van € 16.000 op, waarvan € 8.000 voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaren.

Wwft en de verkoper van zaken
De Wwft gold tot 12 augustus 2008 alleen handelaren in voertuigen, schepen, kunstvoorwerpen, antiquiteiten, edelstenen, edele metalen, sieraden en juwelen. Vanaf 12 augustus 2008 geldt de wet voor alle handelaren in goederen. Meer informatie in de handleiding die de belastingdienst heeft uitgebracht.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Bestuurlijke boete, Bestuursrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s