Toezichthouders snelst groeiende onderdeel van de publieke sector

Aldus een artikel van Jos van der Lans en Pieter Hilhorst van 30 september 2013 op http://www.socialevraagstukken.nl/. Zij signaleren de dynamiek van het overheidstoezicht,

Meer toezicht dus, uitgeoefend door daartoe apart in het leven geroepen, vaak centralistisch aangestuurde organen. Bij elkaar genomen vormen zij de afgelopen decennia (met de sector beveiliging) het snelst groeiende onderdeel van de publieke sector. Zij bewaken of de papieren wel op tijd zijn ingeleverd, of de procedure wel gevolgd is, de verantwoording volgens de letter van de regeling is uitgevoerd, of alle handtekeningen er wel staan, of de vergunning correct is aangevraagd.

De voorbeelden uit het artikel komen uit andere gebieden, maar de beschreven dynamiek geldt ook voor de de financiële sector en voor zakelijke beroepsbeoefenaren. Het valt mij op dat in de financiële sector en bij zakelijke beroepsbeoefenaren veel bureaucratie wordt gecreëerd maar dat reflectie op de effectiviteit en het nut ontbreekt. Een goed voorbeeld blijft de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), een algemeen geformuleerde wet die zich op een zeer grote en zeer diverse groep ondernemingen richt, zonder dat er rekening wordt gehouden met de karakteristieken van de ondernemingen.

Het wordt tijd voor onderzoek naar nut en effectiviteit van de nieuwe toezichtbureaucratie!

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Trustkantoren. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s