Meer werk voor de rechter (over de ontnemingsmaatregel)

De samenloop van het strafrecht en het civiele recht kan interessante fenomenen opleveren, zo illustreert dit bericht op Bijzonder Strafrecht over een uitspraak van de civiele rechter.

Iemand (“X”) liet onrechtmatig geld op zijn rekening bijschrijven (€ 34.266,54) en werd door de strafrechter veroordeeld voor verduistering. De bank probeerde het bedrag in de strafprocedure terug te krijgen, maar werd niet ontvankelijk verklaard. De strafrechter veroordeelde X tot een ‘ontnemingsmaatregel’, wat betekent dat de € 34.266,54 aan de Staat moet worden betaald. X trof een betalingsregeling met de Staat.

Vervolgens startte de bank zelf een procedure tegen X. X werd veroordeeld tot betaling van de € 34.266,54, verhoogd met rente en de proceskosten. Uit de uitspraak blijkt dat de bank zelf een ‘executoriale titel’ mag verwerven, om incassomaatregelen te kunnen nemen (die de betalingsregeling met de Staat kunnen doorkruisen). De rechter overweegt dat als X wordt veroordeeld om aan de bank te betalen, X zich op grond van het Wetboek van Strafvordering kan wenden tot de rechtbank die de ontnemingsmaatregel oplegde met het verzoek om te bevelen dat het door hem aan de bank betaalde bedrag in mindering wordt gebracht op hetgeen hij aan de Staat heeft betaald of nog dient te betalen.

Dus kan sprake zijn van drie uitspraken over hetzelfde onderwerp:

  • de strafrechtelijke ontnemingsmaatregel,
  • een civielrechtelijke veroordeling
  • en vervolgens een correctie op de ontnemingsmaatregel.

De wetgever bezorgt de rechter hier veel werk!

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Strafrecht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s