Gemeente Rotterdam handelde in strijd met privacywetgeving bij gebruik BSN voor Stadsinitiatief

Tijdens een slecht bezochte informatiebijeenkomst over het Rotterdamse Stadsinitiatief, is door de gemeente Rotterdam toegegeven dat in strijd met de wet BSN-nummers en geboortedata van Rotterdammers aan onbevoegden zijn verstrekt. Aldus een verslag van de bijeenkomst door iemand die zich “In-Soo” noemt. De auteur schrijft onder meer:

Maar nu waar het werkelijk om gaat. Er was een oplettende heer aanwezig, iemand die bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken werkt, en daar mee heeft gewerkt aan het ontstaan van het Burgerservicenummer. Of te wel: Je BSN nummer.
Dit nummer is door de Gemeente gebruikt in de brief die aan alle Rotterdammers boven de 12 jaar is verstuurd. Dit nummer moest je op de website invullen, samen met je geboortedatum en je emailadres. Deze website is notabene een buitenlandse website: rotterdam.stadsinitiatief.schodtsbrandt.dk. PUNT DK dus. Denemarken. Het gaat om dit bedrijf. Blijkbaar is er geen Rotterdams bedrijf die dit kan? Dit DEENSE bedrijf heeft nu een database die heel veel geld waard is, aldus de oplettende heer. Of moeten wij geloven dat PUNT DK de gegevens na drie maanden verwijderd zoals in de brief staat. En zo ja, wie controleert dat dan? (…)

Wat is hier aan te doen? Helemaal niets. Kalf. Verdronken. Put. Normaliter kan het CBP een dwangsom opleggen voor elke dag dat het onrechtmatig gebruik duurt. Maar nu is het achter de rug.
Maar het geeft maar eens te meer aan dat er sneller gehandeld wordt, dan dat er nagedacht wordt door die duizenden ambtenaren. Wethouder Louwes beloofde wel in gesprek te gaan met juristen om te zien hoe dit volgend jaar dan WEL volgens de wet georganiseerd kan worden. Gelukkig maar.

Hier blijkt uit dat de overheid nog het nodige moet leren, als het gaat om privacy en rechtmatig gebruik van het BSN-nummer van de burger.

Meer informatie over het burgerservicenummer:

Aanvulling 30 juni 2014
De gemeente Rotterdam is dit jaar opnieuw met het BSN (en ook DigiD) aan de gang ten behoeve van het Stadsinitiatief. Zie de flyer die bij alle Rotterdammers is bezorgd. Op pagina 2 wordt uitgelegd hoe het zit met de veiligheid. De gegevens worden drie maanden bewaard, zo blijkt uit de linker kolom van pagina 2. Het stemmen gebeurt via https://concern.ir.rotterdam.nl/stemmen/, wat een site van de gemeente lijkt te zijn. Hopelijk is de beveiliging beter geregeld, neemt niet weg dat het gebruik van het BSN nog steeds illegaal is, omdat geen sprake is van een overheidstaak waarvoor het mag worden gebruikt.

Artikel 10 van de Wet algemene bepalingen burgerservicenummer zegt nl.:

Overheidsorganen kunnen bij het verwerken van persoonsgegevens in het kader van de uitvoering van hun taak gebruik maken van het burgerservicenummer (…)

Het Stadsinitiatief is geen uitvoering van een overheidstaak, zodat de gemeente Rotterdam illegaal bezig is.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s