Symposium “Open normen ingevuld | De wetgevende macht van de toezichthouder” in Rotterdam; de AFM op de korrel

Op 19 juni jl. woonde ik het symposium “Open normen ingevuld | De wetgevende macht van de toezichthouder” georganiseerd door de Erasmus Universiteit te Rotterdam bij. Inmiddels verschenen enige artikelen naar aanleiding van het symposium:

  • Op de site van de universiteit verscheen een bericht onder de kop “Aangescherpt toezicht remt financiële innovatie. Dialoog tussen instellingen, toezichthouder en samenleving is nodig om de impasse in de financiële sector te doorbreken“.
  • Met de kop “Kockelkoren: ‘Over effectief toezicht zijn we nog niet uitgepraat’ ” verscheen op Amweb.nl een artikel, dat begint met “Hoe moet een toezichthouder als de AFM functioneren? Kan de trias politica (scheiding van de wetgevende, controlerende en uitvoerende macht) wel geweld worden aangedaan? De branche vindt van niet. Theodor Kockelkoren van de AFM denkt dat het probleem niet zo groot is

Tijdens het symposium was heel veel aandacht voor de rol van de AFM in de verzekerings- en bankensector. Open normen spelen echter in tal van andere sectoren een rol.

Gecombineerde rol van regelgever, toezichthouder en oplegger van sancties

Er was tijdens het symposium kritiek op de gecombineerde rol van regelgever, toezichthouder en oplegger van sancties, zoals in het financiële toezicht zoveel voorkomt. Dergelijke kritiek hoor ik ook elders, zoals bij de VAR vereniging voor Bestuursrecht. Met name het ontbreken van een behoorlijke toetsing door de rechter, is naar mijn mening een gebrek in het huidige bestuursrechtelijke systeem. Eerlijk gezegd zie ik niet in waarom bestuursorganen als AFM niet als aanklager in een bestuursrechtelijke procedure bij een gespecialiseerde rechter zouden kunnen optreden, waarbij de rechter ruimer toetst of het bestuursorgaan zijn bevoegdheden wel correct heeft gebruikt.

Aanvulling 3 juli 2013

Inmiddels heeft de minister van veiligheid kamervragen beantwoord over boetes in het strafrecht en bestuursrecht. Uit de antwoorden blijkt dat nog geen wijziging in de bestuursrechtelijke afhandeling wordt overwogen:

4. Keuze tussen strafrecht en bestuurlijke boete; de kabinetsnota uit 2008.

Vragen VVD-fractie
De leden van de VVD-fractie vragen of de conclusie juist is dat de minister bestuursrechtelijk punitief optreden een goede ontlasting van het strafrecht vindt nu het strafrecht niet langer voldoende tegemoet kan komen aan opgaven op het terrein van de bestrijding van commune criminaliteit. De leden verwijzen in dit verband naar artikel 6 EVRM en vragen of het bestuursrecht in de toekomst vaker zal worden ingezet voor de bestrijding van criminaliteit.

Antwoord minister van Veiligheid en Justitie
Het sanctiebeleid kan worden beschouwd als het sluitstuk van het bredere handhavingsbeleid. Het ministerie van Veiligheid en Justitie hanteert hierbij de nota Keuze Sanctiestelsels (Kamerstukken I 2008/09, 31700, VI, D). In de nota wordt aangegeven welke criteria van belang zijn voor de keuze tussen het strafrecht en bestuursrecht. Een belangrijke plaats is daarbij ingeruimd voor het onderscheid tussen de ‘open’ en de ‘besloten’ context. Het criterium van de open of besloten context is geen strak keurslijf maar een vertrekpunt. Met het oog op de afweging die de wetgever moet maken bevat de nota vervolgens verschillende factoren (‘wissels’) die ertoe kunnen leiden dat toch wordt overgegaan op het andere (strafrechtelijke dan wel bestuursrechtelijke) spoor. Zulke factoren zijn onder andere de aard en ernst van het feit, bijzondere eisen aan de rechtseenheid en de organisatie van de handhaving op een bepaald terrein. Het is telkens een kwestie van systematiek hoe die andere factoren worden meegenomen.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s