Gaat het goed met de witwasbestrijding in Nederland? (jaarverslag 2012 FIU-Nederland)

Deze week heeft FIU-Nederland het jaarverslag 2012 uitgebracht.

Opvallend is de aandacht voor het aantal meldingen van ongebruikelijke transacties op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en de waarde van de verdachte transacties. FIU schrijft zelf:

Het aantal ongebruikelijke transacties (OT’s) is ten opzichte van 2011 gestegen met 25 procent. Deze stijging betreft grotendeels money transfers. Het aantal meldende instellingen is afgelopen jaar wederom licht toegenomen, met name in de vrije beroepsgroepen. Het aantal verdachte transacties (VT’s) is licht gestegen en vertegenwoordigt een waarde van ruim 680 miljoen euro.

De notarissen schrijven op hun site dat zij meer ongebruikelijke transacties hebben gemeld, zie dit bericht van het KNB. Ook de accountants zijn verheugd over het grotere aantallen meldingen door accountants (bericht accountant.nl).

De indruk wordt gewekt dat het aantal meldingen relevant is, terwijl het natuurlijk logischer is om naar de kwaliteit van de meldingen te kijken en naar de resultaten op het gebied van witwasbestrijding in het algemeen. In de managementsamenvatting (pagina 7 en 8 van het jaarverslag 2012) zie ik daar niets over terug. Ik heb het hele jaarverslag nog niet doorgelezen, maar kan me niet aan de indruk onttrekken dat de effectiviteit van de witwasbestrijding geen onderwerp van het jaarverslag is, terwijl dat voor de melders toch heel belangrijk is.

Bureaucratie en effectiviteit
Wwft-plichtige ondernemers zijn op grond van de Wwft verplicht om veel geld en tijd aan de naleving van de wet en het constateren van ongebruikelijke transacties te besteden. De grote vraag is of deze bureaucratie, die de werkzaamheden van ondernemers duurder maakt voor de klanten, wel zin heeft. Jammer dat het jaarverslag van FIU-Nederland daar geen onderbouwing voor geeft.

Aanvulling 17 juni 2013
De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) schrijft op deze pagina over het jaarverslag:

Berichtdatum: 11-06-2013
FIU-Nederland heeft vandaag het Jaaroverzicht 2012 gepubliceerd.
Enkele kerncijfers: In 2012 waren 17 belastingadvieskantoren verantwoordelijk voor het melden van 46 ongebruikelijke transacties, waarvan 9 als verdacht zijn aangemerkt. De NOB merkt hierbij op dat het voorkomt dat meldingen van belastingadviseurs die samenwerken met accountants op het conto van laatstgenoemde beroepsgroep worden geschreven.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s