‘Antiwitwasvoorstel schuurt met privacy’, rapporteur voor het Europees Parlement over voorstel 4e antiwitwasrichtlijn

Op SC Online is een artikel verschenen onder de titel ‘Antiwitwasvoorstel schuurt met privacy’, waaruit blijkt dat Judith Sargentini, rapporteur voor het Europees Parlement over de antiwitwasplannen, kritiek heeft op het voorstel voor de nieuwe antiwitwasrichtlijn. Het voorstel van de Europese Commissie voor een nieuwe antiwitwasrichtlijn ‘schuurt ongelooflijk’ met de herziening van de privacyrichtlijn, een ander voorstel van Brussel, aldus Sargentini. Kennelijk ontdekt het Europees Parlement nu pas dat financiële instellingen en gevoelige sectoren moeten gaan “profileren”, profielen maken (“risk based” aanpak), terwijl dit ook al de basis is voor de thans geldende Europese antiwitwasregels.

Sargentini constateert dat er spanning ontstaat tussen de Europese antiwitwasplannen én de Europese privacyregels. Het is verheugend om te lezen dat zij betwijfelt of de ruimere vrijheid enig nut zal hebben. In het artikel wordt geciteerd: ‘Het stekende punt is: wordt de aanpak van witwassen hierdoor effectiever?’

Volgens het artikel kijken Kamerleden ervan op dat straks ook zijzelf en hun familieleden onder het verscherpte toezicht komen te staan, omdat zij onder het nieuwe PEP (politically exposed person) begrip zullen vallen.

Zou de politiek eindelijk wakker worden en ontdekken dat Europa bezig is een juridisch monster te creëren door middel van de antiwitwaswetgeving naar Amerikaans model? Ik ben benieuwd.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce, Ubo-register en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s