LinkedIn wil alles kunnen gebruiken

Onlangs heeft LinkedIn de gebruikersovereenkomst vernieuwd. Het vormt interessant leesvoer. Zo schrijft LinkedIn dat zij alles wat een deelnemer in een LinkedIn profiel zet en alles wat de deelnemer doet mag gebruiken:

B. Licentie en garantie voor door u bij LinkedIn ingediende gegevens
U bent eigenaar van de gegevens die u aan LinkedIn verstrekt in het kader van deze Overeenkomst. Zodoende kunt u op elk gewenst moment verzoeken om verwijdering, tenzij u gegevens of content hebt gedeeld met anderen die deze niet hebben verwijderd, of tenzij andere gebruikers de gegevens of content hebben gekopieerd of opgeslagen. U verleent LinkedIn bovendien een niet-exclusief, onherroepelijk, wereldwijd, eeuwigdurend, onbeperkt, toewijsbaar, in sublicentie verstrekbaar, volledig betaald en royaltyvrij recht om alle door u aan LinkedIn verstrekte gegevens (direct of indirect) te kopiëren, te verbeteren, te verspreiden, te publiceren, te verwijderen, te bewaren, toe te voegen, te verwerken, te analyseren, te gebruiken en te commercialiseren en hiervan afgeleide werken te maken, inclusief maar niet beperkt tot alle door u gegenereerde content, ideeën, concepten, technieken en/of gegevens voor de services die u indient op LinkedIn, zonder verdere toestemming, kennisgeving en/of compensatie aan u of derden. Voor alle door u bij ons ingediende gegevens draagt u het volledige verliesrisico. Door gegevens aan ons te verstrekken verklaart en garandeert u dat u bent gemachtigd om de gegevens in te dienen en dat de gegevens nauwkeurig, niet vertrouwelijk en niet in strijd met contractuele beperkingen of andere rechten van derden zijn. U bent ervoor verantwoordelijk om de gegevens in uw LinkedIn-profiel nauwkeurig en recent te houden. (…)

D. Uw lidmaatschap
Het door u op LinkedIn gemaakte profiel wordt onderdeel van LinkedIn en is eigendom van LinkedIn, met uitzondering van de gegevens die u in licentie aan ons verstrekt. Tussen u en anderen behoort uw account echter aan u toe. (…)

Als de LinkedIn app wordt gebruikt leest LinkedIn gezellig mee:

I. LinkedIn-toepassingen
LinkedIn kan de Services aanbieden via toepassingen die zijn gebouwd met het LinkedIn-platform (“LinkedIn-toepassingen”). LinkedIn-toepassingen zijn bijvoorbeeld de smartphonetoepassingen (LinkedIn voor Android, LinkedIn voor Blackberry of LinkedIn voor iPhone) en de LinkedIn-knoppen Delen en andere interactieve plugins die op allerlei websites worden verspreid. LinkedIn-toepassingen onderscheiden zich van Platformtoepassingen van derden in artikel 4.B. Als u een LinkedIn-toepassing gebruikt of een website gebruikt waarop een plugin is ingeschakeld, stemt u ermee in dat gegevens over u en uw gebruik van de Services aan ons kunnen worden doorgegeven, inclusief maar niet beperkt tot uw mobiele telefoonmaatschappij, uw internetprovider, uw fysieke locatie of webpagina’s met LinkedIn-plugins die in uw browser worden geladen. Door LinkedIn-gegevens te importeren via de LinkedIn-toepassing verklaart u bovendien dat u bevoegd bent om de overgedragen gegevens te delen met uw mobiele telefoonmaatschappij of andere toegangsprovider.  (…)

Er wordt informatie aan de overheid verstrekt als LinkedIn daartoe verplicht is, zo blijkt uit deze passage:

C. Openbaarmaking van gebruikersgegevens
U erkent, stemt ermee in en accepteert dat we uw registratie en andere door u verstrekte gegevens kunnen openen, kunnen bewaren en openbaar kunnen maken conform de voorwaarden van dit Privacybeleid als we hiertoe wettelijk verplicht zijn of te goeder trouw van mening zijn dat een dergelijke toegang, opslag of openbaarmaking noodzakelijk is om: (1) een juridische procedure na te leven, inclusief maar niet beperkt tot civiel- en strafrechtelijke dagvaardingen, gerechtelijke bevelen of andere verplichte openbaarmakingen; (2) deze Overeenkomst af te dwingen; (3) te reageren op vorderingen van een overtreding van de rechten van derden, ongeacht of deze derden een Lid, persoon of overheidsinstantie zijn; (4) te reageren op vragen van de klantenservice; of (5) de rechten, het eigendom of de persoonlijke veiligheid van LinkedIn, onze Leden of het publiek te beschermen. De openbaarmaking van gegevens van Leden aan derden die niet nodig zijn voor het leveren van klantenservice, het beheer van deze Overeenkomst of de naleving van wettelijke vereisten, komen aan de orde in het Privacybeleid.

Ook de privacyregels zijn interessant, deze vertellen dat LinkedIn de activiteiten van de deelnemers volgt, zoals we eerder ook al zagen:

G. Gebruik van services en websites van derden
We ontvangen gegevens wanneer u uw LinkedIn-account gebruikt om u aan te melden bij een website of toepassing van derden. Ook wanneer u een andere website bezoekt waarin professionele LinkedIn-plugins zijn ingesloten (zoals Delen op LinkedIn voor media), ontvangen we informatie dat deze pagina’s zijn geladen in uw webbrowser. Als u als Lid van LinkedIn bent aangemeld wanneer u websites met LinkedIn-plugins bezoekt, gebruiken we deze gegevens om afgestemde content voor u aan te bevelen. LinkedIn gebruikt deze gegevens om door LinkedIn verstrekte functionaliteit op andere websites te personaliseren. Zo bieden we u inzichten in uw LinkedIn-netwerk, terwijl u ook gegevens met uw netwerk kunt delen (eerste- en tweedegraads connectie op LinkedIn). Gebruikers die deze personalisatie niet wensen, kunnen deze hier uitschakelen. In artikel 3.B wordt beschreven hoe LinkedIn deze gegevens bewaart. We gebruiken deze gegevens niet voor advertenties. LinkedIn kan rapporten met samengevoegde weergavegegevens verstrekken aan bedrijven die plugins en soortgelijke technologieën van LinkedIn hosten zodat ze het verkeer vanaf LinkedIn naar hun website kunnen meten. Klik hier als u niet wilt dat LinkedIn uw weergavegegevens gebruikt.

Ik vraag me af of dit wel geldig is, althans voor Nederlandse gebruikers geldt. En voor degenen die het nog niet wisten: gegevens die op LinkedIn worden uitgewisseld zijn niet geheim, dus wees voorzichtig met wat je er achter laat.

Aanvulling 16 september 2013
Vandaag log ik in op de LinkedIn pagina en zie ik weer een mededeling,

Op 12 september 2013 hebben we een herziene versie van ons Privacybeleid en onze Gebruikersovereenkomst gepubliceerd. Door van LinkedIn gebruik te blijven maken, geeft u aan akkoord te gaan met deze herziene documenten. Neem dus enkele minuten de tijd om ze door te lezen. Bezoek de LinkedIn-blog als u wilt weten wat deze veranderingen voor u betekenen.

Daar heb ik nog niet naar kunnen kijken.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s