Weblog “Nederland rechtsstaat” over Nederlandse grondrechten en de rechtsstaat

Een nieuw juridisch weblog is “Nederlandrechtsstaat”, dat zichzelf presenteert als een online platform over de Grondwet en de de werking van de democratische rechtsstaat. Het weblog bevat wetenschappelijke commentaar op de Grondwet en beoogt voorts de discussie over de rechtsstaat te bevorderen. Die discussie wordt door het forum mogelijk, al moet de discussie nog loskomen (bij de huidige artikelen staan geen reacties).

Blijkens de pagina organisatie is het een initiatief van de universiteit Tilburg, Vfonds en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In het colofon wordt vermeld dat een projectteam zorgt voor de inhoud. Leden van het projectteam zijn dr. Gert-Jan Leenknegt, prof. dr. Maurice Adams, prof. dr. Ernst Hirsch Ballin en Karsten Meijer LLM MA (niet geheel duidelijk is of er nog meer leden zijn).

Belangrijke onderwerpen die op de site aan bod komen zijn onder meer gelijkheid, burgerrechten, uitingsrechten, privacy, eigendom, rechtspleging / rechtspraak en sociale rechten.

De lay-out ziet er wel creatief uit maar maakt een rommelige indruk. Het is sympathiek dat er pdf-versies van de teksten worden geboden (jammer genoeg onder de hyperlink “print”). Deze pdf’s zouden prettiger leesbaar zijn als gekozen was voor weergave in twee kolommen, voorts ontbreekt een paginanummer.

Er is aan de tablet gedacht, want op mijn tablet ziet het er netjes uit, al is het nodig om de tekst te vergroten als je het een beetje goed wil kunnen lezen. Het zou beter zijn als er een speciale tablet-lay-out zou worden ontworpen die wat meer “verticaal” is opgebouwd.

Ook is jammer dat er bepaalde hoofdstukken al zichtbaar zijn gemaakt, terwijl de inhoud nog marginaal is. Voorbeeld: het hoofdstuk eigendom bevat alleen een rubriek onteigening. Als daar op wordt geklikt worden uitsluitend wetteksten getoond en staat vermeld dat aan het commentaar wordt gewerkt. Het zou beter zijn geweest om pas een doorklikmogelijkheid te bieden als er voldoende inhoud is. Dat bespaart de lezer tijd.

Een ander neemt niet weg dat het een goede zaak is dat er over dit onderwerp een website is gestart!

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, Grondrechten, rechtsstaat e.d. en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s