Limiteds revisited

Vandaag was de Pellicaan cursus over de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Zelf heb ik uitleg gegeven over de wijzigingen in de Wwft die per 1 januari 2013 hebben plaats gevonden.

Daarna kwam Jan van Koningsveld aan de beurt die ons het nodige heeft bijgebracht over de structuren die door criminelen worden gebruikt. Dat zou ons moeten helpen om zelf structuren te herkennen in verband met onze eigen Wwft taken. (Maar makkelijk is dat niet…)

Één van mijn verrassende bevindingen was dat offshore vennootschappen bijna allemaal uit voormalige Engelse koloniën komen en limited companies zijn. Verder begreep ik dat de misbruikmogelijkheden van de limited company uit het EU-lid Engeland enorm groot zijn, onder meer omdat de identiteit van de oprichter nauwelijks wordt geverifieerd (kopietje paspoort opsturen is voldoende) en het nominee shareholdership in de UK heel gewoon is. Dat komt waarschijnlijk omdat het Engelse handelsregister (“Company House”) de geregistreerde gegevens niet verifieert en de gegevens openbaar zijn. Mensen die op hun privacy zijn gesteld, willen niet altijd dat hun belang in een onderneming publiek wordt (bekendheid bij de overheid is natuurlijk een andere zaak).

Verbazingwekkend dat Engeland niet als een hoog risicoland wordt gekwalificeerd door de FATF en andere instanties.

NB De laatste FATF evaluatie van de UK dateert uit 2009, zie deze pagina, rapport (pdf).

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Rechtspersonenrecht en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Limiteds revisited

  1. het gebruik c.q. misbruik van Engeland voor criminele doeleinden wordt afgeremd doordat Engelse vennootschappen niet per definitie inwoner zijn (zoals BV’s dat bij ons wel zijn) zodat ze niet automatisch de woonplaatsverklaringen krijgen die ze nodig hebben om de buitenlandse bronheffingen op dividend, rente en royalty’s te reduceren. Dat maakt het VK ongeschikt voor criminele rente- en royalty conduit stromen. Voor holdings heeft het VK in 2010 een nieuwe fiscale regeling in het leven geroepen maar maakt daarbij onderscheid tussen dividenden en vermogenswinsten op aandelen (bij ons valt dat allemaal onzer één regeling, de deelnemingsvrijstellling) dus ook daar zal het misbruik meevallen. Laatstens heeft het VK 20% belasting op uitgaande royalty’s naar tax havens en ook daar zit een crimineel niet op te wachten. Nederland kent all deze nadelen niet zodat wij inderdaad heel erg voorzichtig moeten zijn met constructies van en door criminelen. Vooral nominee-constructies zijn bij deze lieden in gebruik: de betalende vennootschap staat niet op hun naam, de ontvangende ook niet. Er worden stromannen ingeschakeld die de juridische eigendom van deze vennootschappen hebben en zich voordoen als de echte eigenaars. Deze personen hebben geen ”criminal record” DNB zou daar veel meer op moeten focussen en heeft daar inmiddels – veel te laat – een begin mee gemaakt.

    • Dank voor je reactie!
      Overigens illustreert dit hoe verschillend het rechtspersonenrecht in de verschillende EU-landen is. (Van Duitsland weet ik ook een beetje, daar zijn ook heel onderwerpen anders geregeld.)
      Ik krijg steeds meer de indruk dat veel van de antwitwaswetgeving geïnspireerd is op Angelsaksische praktijken. De interessante vraag is dan of de UK maatregelen gaat nemen.

  2. Op deze pagina [http://www.vanlieradvies.nl/engelse-limited/oprichting-ltd.html] ontdekte ik nog een belangrijk verschil tussen Ltd en bv. Namelijk dat de aandelenoverdracht van Limiteds niet via een notaris gaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s