Belangrijke wijzigingen antiwitwaswet (Wwft) op 1 januari 2013 in werking getreden – informatieblad FIU-Nederland

Op 1 januari 2013 zijn een groot aantal wijzigingen in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) in werking getreden. Ondernemers die onder deze wet vallen – en dat zijn er vele – doen er goed aan zich goed in de veranderingen te verdiepen. Op dit weblog attendeerde ik al eerder op het artikel van het Bureau Financieel Toezicht.

Inmiddels heeft de instantie waar ongebruikelijke transacties moeten worden gemeld, FIU-Nederland, die tegenwoordig Financiële inlichtingen eenheid (FIE) heet, een informatieblad over de wijzigingen in de Wwft uitgebracht. Het is wel heel jammer dat FIU-Nederland de mogelijkheid niet heeft benut om meer gedetailleerde informatie te geven. Zo wordt over de wijzigingen in het cliëntenonderzoek geschreven:

Het cliëntenonderzoek dat door de instellingen dient te worden verricht, wordt aangescherpt. Dit heeft ondermeer te maken met het gebruik van stromannen, de rol van de uiteindelijk belanghebbende/ ultimate benificial owner (UBO) en de politiek prominente personen (PEP). De laatste twee (PEP en UBO) zijn geherdefinieerd.

Vervolgens wordt de UBO wel uitgelegd, maar de PEP niet. De overige wijzigingen in het cliëntenonderzoek worden niet uitgelegd. Nu juist dat cliëntenonderzoek zo belangrijk is, begrijp ik niet waarom hier geen toelichting wordt gegeven.

Verder blijf ik het jammer vinden dat FIU-Nederland in de communicatie niet gewoon over “Wwft-plichtige ondernemer” spreekt in plaats van over “instelling”. Met dat woord (dat in de wet staat) wordt de indruk gewekt dat de Wwft alleen betrekking heeft op banken, verzekeringsmaatschappijen en dergelijke. Aangezien de Wwft gevolgen heeft voor een zeer groot aantal ondernemers in Nederland, zowel grote als kleine, is een heldere terminologie in de communicatie op zijn plaats.

Er ligt voor de Nederlandse overheid nog een grote taak om de communicatie en informatievoorziening over witwasbestrijding en integriteitsbevordering aanzienlijk te verbeteren.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s