Fraudeurs en ondernemers met Wwft-meldplicht worden door Openbaar Ministerie op één hoop gegooid in bericht over fraudeonderzoek

Via AccountancyNieuws werd ik geattendeerd op een bericht van het Openbaar Ministerie (OM) inzake niet naleving van de meldingsplicht op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), dat ik ook aan het slot van dit bericht overneem. Zoals gebruikelijk in dit soort berichten worden fraudeurs en niet-melders op één hoop gegooid. Daardoor zal de eerste reactie van nette beroepsbeoefenaren naar aanleiding van frauderende collega’s zijn “ik doe dat niet“.

Doel Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme

Nog even voor alle duidelijkheid: de bedoeling van de Wwft is dat een Wwft-plichtige ondernemer die iets waarneemt (*) wat mogelijk met witwassen of terrorismefinanciering te maken heeft zo’n ongebruikelijke transactie meldt bij de FIU-Nederland. Die meldplicht geldt voor allerlei Wwft-plichtige ondernemers, zoals banken, verzekeraars, trustkantoren, makelaars, advocaten, accountants, notarissen en belastingadviseurs (**). Die Wwft-plichtige ondernemers hebben een dergelijke meldplicht ook wanneer zij zelf niet crimineel handelen.

Reactie op aanpak berichtgeving Openbaar Ministerie

Uit de beschrijving in het bericht van het OM blijkt dat er een notaris bij zit die zelf wordt verdacht van een strafbaar feit (medeplegen van hypotheekfraude en witwassen). Verder spreekt het bericht over een belastingadviesbureau dat vermoedelijk grote bedragen uit Dubai op zijn bankrekening ontvangen ten behoeve van een cliënt. Deze twee personen worden dus zelf verdacht van strafbare feiten.

Hoe het zit met de autohandelaren en de goudhandelaren die grote bedragen in contanten hebben ontvangen en niet gemeld, vertelt het verhaal niet (hebben deze ondernemers deze contanten wel in hun boekhouding verantwoord? Als dat niet het geval is geweest pleegden zij wellicht ook fraude).

Ik vind het zorgelijk dat fraudeurs en Wwft-meldplichtigen op één hoop worden gegooid. Wanneer beginnen de autoriteiten nu eens om dat onderscheid wel te maken. Het doel van de Wwft is niet om fraudeurs makkelijker te vangen; het doel is om de betrokken ondernemers meer bewust te maken van frauderisico’s (***), zodat zij kunnen voorkomen dat zij bij fraude betrokken raken. Verder is natuurlijk een doel dat op basis van de meldingen opsporing kan plaats vinden.

Voorts vraag ik me af wanneer de betrokken autoriteiten eens gaan zorgen voor betere informatie voor de verschillende Wwft-meldplichtigen. Enerzijds gaat het dan om voorbeelden, met signalen die wijzen op witwassen/terrorismefinancieren. De voorbeelden die op de websites van de autoriteiten zijn te vinden, zoals bij FIU-Nederland en bij het Bureau Financieel Toezicht (de toezichthouder voor accountants, belastingadviseurs en notarissen) zijn op een zodanige manier opgesteld dat zij totaal niet informatief zijn voor de betrokken Wwft-plichtige ondernemers. In diverse berichten, onder meer in de fraude rubriek op dit weblog te vinden, heb ik er al op gewezen dat de voorbeelden te veel vanuit de opsporingsoptiek zijn geschreven en dat de informatiepositie van de verschillende Wwft-plichtige ondernemers heel verschillend is.

Voorts is er nog steeds geen fatsoenlijke website waarop netjes wordt bijgehouden welke landen welk etiket hebben gekregen van de Nederlandse instanties en van buitenlandse instanties als FATF.

Bericht OM

Het bericht van het OM luidt:

Acht strafrechtelijke onderzoeken naar niet melden ongebruikelijke transacties

21 november 2012 – Functioneel Parket

Er zijn vandaag acht personen gehoord, omdat zij worden verdacht van het niet melden, onjuist melden of te laat melden van ongebruikelijke financiële transacties. Onder de gehoorde personen zijn vier notarissen, twee autohandelaren, een goudhandelaar en een fiscaal adviseur. Daarnaast zijn er nog getuigen gehoord.

Verdenking
De verdenking is dat de verdachte notarissen bekend zijn met door hun cliënten verrichtte ongebruikelijke transacties, welke zij niet of te laat hebben gemeld bij de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU-NL). De betrokken notarissen komen uit Gelderland en Zuid-Holland. Bij één van de betrokken notarissen (regio Nijmegen) is ook een doorzoeking verricht omdat deze tevens wordt verdacht van medeplegen van hypotheekfraude en witwassen. De autohandelaren en goudhandelaar uit Zuid-Holland worden verdacht dat zij grote contante betalingen niet, te laat of onjuist hebben gemeld bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties bij de FIU-NL. Het gaat om grote aantallen niet gemelde transacties. De goudhandelaar wordt verdacht dat hij meer dan 150 transacties – met vermoedelijk een totaalbedrag van vele miljoenen- niet gemeld heeft aan de FIU-NL. De fiscalist (regio Arnhem) komt naar voren in een ander strafrechtelijk onderzoek naar faillissementsfraude en witwassen. Deze zelfstandig belastingadviesbureau heeft vermoedelijk grote bedragen uit Dubai op zijn bankrekening ontvangen ten behoeve van een cliënt. De FIOD doet in samenwerking met de Nationale Recherche en de Boven Regionale Recherche Noord Oost Nederland deze strafrechtelijke onderzoeken naar het niet melden, onjuist melden of te laat melden van verdachte financiële transacties.

Project niet-melders
De onderzoeken zijn onderdeel van het project Niet-Melders, een gezamenlijk project van FIOD, de afdeling financiële opsporing van de Nationale Recherche (NR-fiet-fin), de FIU-NL, het Bureau financieel toezicht (BFT), unit Mot ordening van de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie (OM). Dat project wil het naleefgedrag van de regels van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) verbeteren. Ongebruikelijke transacties – zoals bijvoorbeeld contante betaling van meer dan 25.000 euro – moeten gemeld worden aan de FIU-NL, zodat naar deze transacties desgewenst een strafrechtelijk (financieel) onderzoek kan worden ingesteld (voor meer info over ongebruikelijke transacties zie: http://www.fiu-nederland.nl/). Het niet naleven van de regels werkt ondermijnend en concurrentievervalsend. Daarom pakt de overheid dit aan.

In de toekomst worden meer acties gepland om het naleefgedrag van de Wwft te verbeteren, er zal  onder andere gekeken worden naar het meldingsgedrag van accountants en fiscalisten. De rol van poortwachters is uitermate belangrijk als het gaat om de bestrijding van witwassen. Meldingen afkomstig uit deze beroepsgroepen die door de FIU-NL als verdacht worden aangemerkt worden daadwerkelijk allemaal beoordeeld ten behoeve van de opsporing. Toezichthouders, FIU, politie en OM slaan handen ineen om dit blijvend aan te pakken.

In juli van dit jaar was de eerste actie van het project niet-melders (zie persbericht). Deze actie heeft 5 strafrechtelijke onderzoeken opgeleverd, deze zaken worden beoordeeld.

NOTEN

(*) Uiteraard voor zover relevant op grond van de Wwft.

(**) Al die verschillende soorten ondernemingen vallen onder de Wwft, zonder dat met de verschillen rekening wordt gehouden.

(***) Met als een wat merkwaardig bijverschijnsel dat medewerkers van Wwft-plichtige ondernemingen een ‘opleiding’ frauderen krijgen. Ik weet niet of ik dat nu wel zo’n goed idee vind.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Strafrecht en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s