VAR-studiemiddag Wet nadeelcompensatie (titel 4.5 Awb) op 23 november 2012

VAR, de vereniging voor bestuursrecht, vergadert op 23 november 2012 over het wetsvoorstel Wet nadeelcompensatie en schadevergoeding bij onrechtmatige besluiten (32621 nr A) dat inmiddels bij de Eerste Kamer ligt. De uitnodiging vermeldt:

Er moet rekening mee worden gehouden dat het voorstel wordt opgeknipt in die zin dat het gedeelte over schadevergoeding bij onrechtmatige besluiten direct in werking zal kunnen treden (naar verwachting in de loop van 2013). Het gedeelte over nadeelcompensatie (titel 4.5 Awb) zal vermoedelijk pas in werking kunnen treden nadat is voorzien in aanpassingswetgeving. Immers, vele wetten in formele en materiële zin, maar ook beleidsregels, kennen de mogelijkheid nadeelcompensatie te vragen. Die regelingen zullen in overeenstemming moeten worden gebracht met de Awb-titel over nadeelcompensatie. Dat is niet louter een technische operatie, integendeel, daarbij zullen nog belangrijke keuzen kunnen en moeten worden gemaakt.
De VAR wil een bijdrage leveren aan de discussie over dit onderwerp. Is de Awb-titel over nadeelcompensatie adequaat? Komt de burgerlijke rechter er nog aan te pas? Wat betekent deze titel voor bestaande nadeelcompensatieregelingen? Moeten die worden aangepast en uitgekleed? Of is er ruimte voor de (decentrale) overheid om eigen beleid vast te leggen in verordeningen en beleidsregels? Wat betekent de Awb-titel over nadeelcompensatie voor de planschadetitel in de Wro? Dat soort vragen komen aan bod tijdens de studiemiddag.
Let op: de studiemiddag gaat dus NIET over titel 8.4 Awb (schadevergoeding bij onrechtmatige besluiten).

De VAR heeft drie prominente sprekers bereid gevonden hierover met elkaar en met de leden van de VAR in discussie te gaan:
1. M.K.G. (Michiel) Tjepkema (universiteit Leiden); bespreking titel 4.5 Awb vanuit wetenschappelijke hoek, en algemene aspecten waaronder de vraag welke wetten in formele zin aanpassing behoeven als gevolg van titel 4.5 Awb codificatie nadeelcompensatie
2. B.P.M. (Bruno) van Ravels (advocaat en Radboud universiteit Nijmegen); de betekenis van titel 4.5 Awb voor compensatie van planschade en de betekenis van afdeling 6.1. Wro na invoering van titel 4.5. Awb
3. J.E. (Jessica) Hoitink (Juridische Zaken gemeente Amsterdam), betekenis titel 4.5 Awb voor decentrale overheden, waaronder gemeentelijke verordeningen en beleidsregels.
Als voorzitter zal optreden B.J. (Bart Jan) van Ettekoven (rechter, hoogleraar en voorzitter van de VAR). De sprekers zullen het onderwerp vanuit de wetenschap, praktijk / advocatuur, (gemeentelijke) overheid en de rechter benaderen. Het belooft met deze invalshoeken een interessante en voor de praktijk belangrijke middag te worden. Alle reden er bij te zijn.

Waar en wanneer?
Plaats: vergadercentrum Hoog Brabant, in winkelcentrum Hoog Catharijne Utrecht.
Datum: vrijdag 23 november 2012.
Tijd: Start programma om 14:00 uur (ontvangst met koffie en thee vanaf 13:30 uur). Afronding rond 17:00 uur met aansluitend een borrel.

Aanmelding: via een email aan: var@pelsrijcken.nl, onder vermelding van: ‘Studiemiddag Wet Nadeelcompensatie’ en uw personalia. Het aantal plaatsen is beperkt. U ontvangt geen afzonderlijke bevestiging van inschrijving.
Kosten: € 75,- (voor leden en niet-leden) en gratis voor studentleden, over te maken op gironummer 41521, t.n.v. VAR Vereniging voor bestuursrecht te Eemnes, onder vermelding van uw personalia en ‘studiemiddag 23 november 2012’. U ontvangt geen factuur.
Inlichtingen: mw. mr. M.L. Batting, adjunct-secretaris VAR, tel. 070 – 515 3639 (kantooruren), e-mail: var@pelsrijcken.nl.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s