Bestuursrechtelijke sancties in het het WODC-rapport Criminaliteit en rechtshandhaving 2011

Onlangs is het WODC-rapport Criminaliteit en rechtshandhaving 2011 uitgebracht. Zie deze pagina voor nadere informatie. Vanwege mijn belangstelling voor het bestuursrechtelijke sanctierecht heb ik het rapport doorgekeken om te zien wat er over bestuursrechtelijke sancties is te vinden. Het belang van bestuursrechtelijke sancties is de afgelopen vijf jaar sterk toegenomen.

Dit komt echter in het rapport niet tot uitdrukking. Op pagina’s 211 tot en met 213 wordt onder het kopje “8.3 Overtredingen volgens de bestuursrechtelijke weg” onder meer het volgende opgemerkt:

8.3 Overtredingen volgens de bestuursrechtelijke weg
Er is geen compleet beeld te geven van de door diverse bestuursorganen bestuursrechtelijk behandelde overtredingen. Wel kan op basis van diverse bronnen, met name de jaarverslagen van de betrokken instanties, een beeld van een aantal belangrijke ‘spelers’ op dit gebied worden verkregen. Het gaat dan met name om de Belastingdienst, de uitvoeringsorganen sociale zekerheid, de Arbeidsinspectie, de Voedsel en Waren Autoriteit, de dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, de Inspectie Verkeer en Waterstaat en een aantal belangrijke financieel-economische toezichthouders (DNB, AFM, NMa, OPTA). De afbakening van de ‘overtreding’ kan echter wel verschillen. Soms wordt de constatering van een overtreding geregistreerd, zoals het ‘overtreden van de inlichtingenplicht’
bij uitkeringen op het gebied van sociale zekerheid. Vaker gaat het expliciet om de reactie van het bestuursorgaan, zoals het opleggen van een navordering door de Belastingdienst of een bestuurlijke boete door een ander bestuursorgaan. Soms zijn er ook alternatieve bestuursrechtelijke benaderingen, zoals intrekking van een vergunning of de oplegging van een last onder dwangsom, die in principe hier ook in beeld komen.
De grootste ‘onbekende’ op dit gebied is waarschijnlijk het aantal door gemeenten bestuursrechtelijk geconstateerde en afgehandelde overtredingen,
met uitzondering van die op het gebied van de sociale zekerheid. Ook blijven de parkeerovertredingen die via een naheffing van parkeerbelasting door gemeentelijke diensten zijn afgedaan, bij gebrek aan gegevens op dit gebied, buiten beeld.13 Wel blijkt de sinds kort bestaande mogelijkheid voor gemeenten om overtredingen via een strafbeschikking af te doen in 2011 in 29.000 zaken te zijn gebruikt (zie tabel 8.12 in bijlage 4). In 2010 was dit nog in 13.000 zaken het geval.
Langs bestuursrechtelijke weg behandelde de Belastingdienst in 2011 ruim 79.000 zaken en de uitvoeringsorganen sociale zekerheid circa 81.000 zaken in 2010. Vanaf 2005 is dit aantal bij de Belastingdienst gedaald en bij de uitvoeringsorganen min of meer stabiel gebleven. De Arbeidsinspectie legde in 2011 3.600 keer een bestuurlijke boete of een last onder dwangsom op. Dit aantal is sinds 2007 gedaald (zie figuur 8.13).
De (relatief kleine) aantallen overtredingen geconstateerd door de financieel-economische toezichthouders (niet weergegeven in de figuur) zijn vanaf 2005 gestegen en kennen een duidelijke piek in 2009 met 1.100 zaken (zie tabel 8.12 in bijlage 4).

Zie voor de complete tekst van de paragraaf de bijlage.

Het lijkt me dat het aantal sancties door de financieel-economische toezichthouders sterk zal gaan toenemen.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Bestuurlijke boete, Bestuursrecht en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Bestuursrechtelijke sancties in het het WODC-rapport Criminaliteit en rechtshandhaving 2011

  1. pjw9779 zegt:

    Mij interesseren dan vooral de bestuurlijke sancties die aan (semi-)publieke organisaties worden opgelegd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s