Verbetering van computervaardigheid van professionals (zoals juristen) nodig, is er test- en opleidingsaanbod?

Uit diverse rapporten blijkt dat veel Nederlanders onvoldoende computervaardig zijn. Deze problematiek speelt niet alleen in de privésfeer maar ook op kantoor. Daar waar het ondersteunend personeel vaak wel is opgeleid, ontbreekt die opleiding bij professionals vaak totaal. In de huidige tijd is dat niet meer houdbaar, aangezien die professional wel zelf zijn e-mails typt en allerlei andere activiteiten heeft waar hij de de computer voor gebruikt.

Het lijkt mij voor professionals belangrijk dat zij getest worden op hun vaardigheden en dat zij vervolgens training krijgen in de ontbrekende vaardigheden. Toegepast op advocaten zou een programma er als volgt uit kunnen zien.

Beschrijving

De advocaat wordt getest, waarbij onder meer het navolgende aan de orde komt:

 • Hoe is de algemene typvaardigheid van de advocaat (tienvingerig typen? snelheid typen).
 • Heeft de advocaat voldoende vaardigheid bij het gebruik van het door zijn/haar kantoor gebruikte besturingsprogramma (meestal Microsoft Windows, vanaf XP).
 • Is de advocaat in staat om de voor hem/haar relevante functionaliteit in Microsoft (MS) Outlook, MS Word, MS Excel en MS Powerpoint te gebruiken. Dit dient nader gedefinieerd te worden. Voorbeeld: gebruik in MS Word van autocorrectie en teksfragmenten om de snelheid te verhogen.
 • Heeft de advocaat voldoende kennis van beveiligingsaspecten bij het gebruik van computer en software.
 • Is de advocaat in staat om de meest gebruikte openbare databanken goed te gebruiken en er snel resultaten uit te krijgen (bijvoorbeeld zoeken.rechtspraak.nl, www.overheid.nl).
 • Is de advocaat vaardig om zich een nieuw programma snel eigen te maken.
 • Is de advocaat voldoende vaardig in de meest gebruikte juridische databanken (dit vereist wel toegang of demoversies), bijvoorbeeld Sdu OPmaat, Kluwer Navigator. Eventueel ook databanken van contentintegratiebedrijven (Legal Intelligence, Rechtsorde.nl).

Aan de hand van de uitkomsten van de test worden de deelnemers in categorieën ingedeeld. Per categorie wordt een aangepaste cursus aangeboden. Bouwstenen van die cursus zouden kunnen zijn:

 • Gebruik besturingsprogramma, virtual desktop en veiligheidsvoorzieningen, gericht op juristen.
 • Gebruik officeprogramma’s, gericht op juristen. (In de gewone office cursussen wordt allerlei functionaliteit behandeld die voor professionals niet relevant is.)
 • Gebruik openbare en besloten databanken.
 • Gebruik know-how systemen, bouwen van beslismodellen met gespecialiseerde software.
 • Gebruik van overige relevante software en systemen.
 • Blind tienvingerig typen.

Na afloop van de cursus worden de deelnemers opnieuw getest, om na te gaan of zij vooruitgang hebben geboekt. Voor wat betreft de omgeving van de cursus is mijn gedachte dat het bij de eerste test en de cursus op de laagste niveaus om klassikaal onderwijs moet gaan (dus geen e-learning). Voor meer gevorderde deelnemers zou e-learning tot de mogelijkheden kunnen behoren.

Aanbieders?

Ik hoor graag als er cursusaanbieders zijn, die een dergelijk programma aanbieden!

Aanvulling 8 maart 2012
Dat testen en opleiding van computergebruikers belangrijk is, wordt geïllustreerd door het bericht “Nederlander verprutst 8% werktijd aan ICT-problemen en gebrekkige digitale vaardigheden | ‘Schokkend’ productiviteitsverlies van 19 miljard”, naar aanleiding van het rapportCtrl Alt Delete, productiviteitsverlies door ICT-problemen en ontoereikende digitale vaardigheden op het werk’ van onderzoeksinstituut CTIT van de Universiteit Twente in opdracht van ECDL, CA-ICT en Digivaardig & Digiveilig

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Kantoororganisatie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Verbetering van computervaardigheid van professionals (zoals juristen) nodig, is er test- en opleidingsaanbod?

 1. Rolf Soesman zegt:

  Ik kom dit bericht met uw oproep tegen. Weliswaar 1,5 jaar oud….Staat de vraag nog open? Zo ja dan bied ik de mogelijkheid uw gevraagde programma in te vullen. Uw scenario past 1 op 1 bij onze werkwijze.
  IP Computer Training Centrum Zwolle is onderdeel van de franchise organisatie IP Computer Training Centrum met 28 zelfstandige vestigingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s