Plannen van de Europese Commissie met het ondernemingsrecht en andere voor ondernemers belangrijke rechtsgebieden

Uit een mededeling van de Europese Commissie (EC) blijkt dat men plannen wil ontwikkelen die ook de positie van ondernemingen in Nederland kunnen raken. De plannen betreffen onder meer:

  • De toegang van het midden- en kleinbedrijf (mkb) tot financiering dient te worden verbeterd.  Er dient volgens de EC wetgeving te komen die het makkelijker maakt voor risicokapitaalfondsen in de EU om ongehinderd in om het even welke andere lidstaat te investeren zonder dat extra eisen worden gesteld. Het is de bedoeling dat mkb-bedrijven die een beroep willen doen op risicokapitaal, zich kunnen wenden tot fondsen die de voor hun specifieke sector vereiste ervaring bezitten en in staat zijn kapitaal beschikbaar te stellen tegen een aantrekkelijke prijs.
  • Bevordering van de normalisatie, die ook betrekking dient te hebben op de dienstensector.
  • De voorschriften voor financiële verslaglegging dienen te worden vereenvoudigd en de regeldruk dient te worden verlicht, met name voor het mkb, door vereenvoudiging van de Jaarrekeningenrichtlijnen. Daarmee wordt in de eerste plaats beoogd de administratieve lasten te verlichten die voortvloeien uit de boekhoudkundige verplichtingen die gelden voor kleine en micro-ondernemingen die de rechtsvorm van een naamloze vennootschap of een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid hebben. De herziening van de richtlijnen heeft ook ten doel een grotere duidelijkheid en vergelijkbaarheid op EU-niveau van de financiële overzichten van kleine en grote ondernemingen te bewerkstelligen, wat op harmonisatie neerkomt (één set van regels in plaats van de huidige 27 sets van de 27 lidstaten).
  • Men wil weer verder gaan met het statuut van de Europese besloten vennootschap. Het probleem van het voorstel zoals er nu ligt dat – net als bij de (gewone) Europese vennootschap – het er op neer komt dat er per Europese lidstaat verschillende regels voor de Europese vennootschap gelden. Als dat met de Europese besloten vennootschap ook gaat gebeuren, zal dit geen goed alternatief vormen voor de nationale rechtsvormen.
  • Voorts dient een facultatief instrument inzake Europees contractenrecht te worden ingevoerd om grensoverschrijdende transacties op de eengemaakte markt te faciliteren. Zie over dit onderwerp ook mijn bericht van 9 juni jl. zoals later aangevuld.

Uiteraard zal moeten afgewacht wat er van de Europese plannen terecht komt. Als Europa daadwerkelijk over gaat tot vereenvoudiging, is dat voor Nederlandse ondernemingen wel belangrijk, want veel Nederlandse regelgeving komt “uit” Europa.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Contractenrecht, privaatrecht algemeen, Europa, Jaarverslaggeving, Juridisch diversen, Rechtspersonenrecht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s