VAR-studiemiddag ‘De bestuursrechtelijke zitting nieuwe stijl ’ op vrijdag 10 juni 2011

VAR-studiemiddag ‘De bestuursrechtelijke zitting nieuwe stijl ’ op vrijdag 10 juni 2011

Aanleiding.
Diverse sectoren bestuursrecht van rechtbanken experimenteren momenteel met de ‘nieuwe zaaksbehandeling’. Kern van die nieuwe zaaksbehandeling is dat een zaak snel op een ‘regiezitting’ komt – binnen drie maanden – en dat de rechter de zaak op die regiezitting op een  ‘nieuwe’ manier behandelt, met veel aandacht voor het achterliggende conflict en de wijze waarop dat kan worden opgelost. De regiezitting is een methode van zaaksdifferentiatie. Dit wil zeggen dat voor elke zaak een traject wordt gekozen dat past bij de aard van het geschil of het achterliggende conflict. Iedere rechtbank vult deze uitgangspunten op zijn eigen manier in en komt eigen ‘best practises’ en knelpunten op het spoor. Wat valt hiervan te leren? Wat betekent het dat rechtbanken verschillende werkwijzen er op na houden? Wat betekent het voor de partijen en hun procesvertegenwoordigers? Hoe moeten zij zich voorbereiden op zo’n zitting nieuwe stijl? Wat wordt er van hen verwacht? Kan aan die verwachtingen worden voldaan? Voor de wetgever zijn deze ontwikkelingen ook niet onopgemerkt gebleven. In zijn brief van 28 mei 2011 aan de Tweede Kamer (Kamerstukken II 2009/10, 29 279, nr. 111) meldt de Minister van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dat hij voorbereidingen treft voor een wettelijke regeling over de regiezitting.

Moet er inderdaad een wettelijke regeling komen, of moet de rechters vrijheid worden gelaten? Als er een wettelijke regeling komt, wat moet er dan wel en niet geregeld worden? Kortom, tal van vragen die uitnodigen tot om discussie.

Studiemiddag.

De VAR wil bijdragen aan het debat over deze nieuwe ontwikkelingen door er een studiemiddag over te organiseren. Deze zal plaatsvinden op vrijdag 10 juni 2011, van 14.00-17.00 in Hoog Brabant in Utrecht. Korte inleidingen van 3 deskundige sprekers worden afgewisseld met veel ruimte voor discussie en het beantwoorden van vragen.

Sprekers.

De VAR heeft de volgende sprekers bereid gevonden om een inleiding te verzorgen:

– mr. P.K. Nihot, die als rechter/sectorvoorzitter bij de rechtbank Utrecht en Dordrecht betrokken is bij de invoering van de nieuwe zaaksbehandeling bij de rechtbank Utrecht en bij de ontwikkeling van landelijk beleid en

– prof.mr. A.T. Marseille, die universitair hoofddocent in Groningen is en hoogleraar Empirische bestudering van het recht in Tilburg. Hij is als onderzoeker betrokken bij diverse pilots bij rechtbanken en heeft daarover gepubliceerd.

Een nog te benaderen derde spreker zal het perspectief van de procesgemachtigde belichten.

Als voorzitter zal optreden prof. mr. Bart Jan van Ettekoven, voorzitter van de VAR.

Waar en wanneer?

Plaats: vergadercentrum Hoog Brabant in Utrecht op vrijdag 10 juni 2011

Tijd: start programma om 14.00 uur (ontvangst met koffie en thee vanaf 13.30 uur). Afronding rond 17.00 uur met aansluitend borrel.

Aanmelden: via www.verenigingvoorbestuursrecht.nl. Het aantal plaatsen is beperkt. U ontvangt geen afzonderlijke bevestiging van inschrijving.

Kosten: Euro 75.00 (voor leden én niet-leden) en gratis voor studentleden, over te maken op gironummer 41521, t.n.v. VAR Vereniging voor bestuursrecht te Eemnes, onder vermelding ‘studiemiddag 10 juni 2011’. U ontvangt geen factuur.

Inlichtingen: www.verenigingvoorbestuursrecht.nl, mw. mr. M.L. Batting, tel. 070-515 39 33 (kantooruren), e-mail var@pelsrijcken.nl

Bron van dit bericht: e-mail VAR maandag 23 mei 2011 15:16 uur

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s