Escrow

Een onderwerp waar ik bij gelegenheid eens in wil duiken is het fenomeen escrow in het Nederlandse recht.

Natuurlijk klinkt het veel mooier om over “escrow” te spreken dan over bewaargeving. Maar wat is het juridisch nu precies en wat heb je er aan bij bijvoorbeeld fusie en overname? Wat zijn de voor- en nadelen als escrow van geld wordt vergeleken met een bankgarantie? Zijdelings komt escrow in Nederlandse juridische literatuur wel aan de orde, maar een goed overzichtsartikel is er voor zover ik weet niet.

In JOR is onlangs wel een uitspraak gepubliceerd waarin een escrow-rekening een rol speelde, te weten Gerechtshof ‘s-Gravenhage, JOR 2011/130, pagina 1199 – 1203. In die uitspraak was de verkoopopbrengst op een escrow-rekening gestort en besliste het hof dat die opbrengst niet in het vermogen van een consignatiegever viel, zodat de schuldeisers van die consignatiegever zich niet op de rekening konden verhalen.

Mogelijk is ook de uitspraak van Rechtbank Alkmaar van 20 april 2011, LJN: BQ6464, interessant. Ik heb nog geen tijd gehad de uitspraak te lezen. De inhoudsindicatie luidt:

“Vordering tot uitbetaling van depot onder notaris. Overeenkomstenrecht. [] stort geld in depot bij notaris ten behoeve van eiser. Tussen eiser en [] zijn de voorwaarden overeengekomen waaronder de notaris tot uitkering dient over te gaan. Deze voorwaarden zijn voor het faillissement van [] ook ingetreden. Desondanks weigert de curator van [] de notaris toestemming te verlenen tot uitbetaling van het depot aan eiser. Eiser spreekt vervolgens de notaris aan uit nakoming van de depotovereenkomst. Tevergeefs; nu tussen eiser en de notaris geen overeenkomst tot stand is gekomen. Het enkele feit dat het depot ‘ten behoeve’ van eiser werd aangehouden is daarvoor onvoldoende.”

In een Engelstalige uitspraak van het Nederlands Arbitrage Instituut gepubliceerd in het Tijdschrift voor arbitrage van 2008 (nummer 18, aflevering 2008/2 van 28-04-2008, pagina 54-56) gaat het om een overname waarbij een escrow-overeenkomst speelt en aan de orde is wanneer de gelden mogen worden vrijgegeven.

Advertenties

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Capelle aan den IJssel (Rotterdam), telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.wordpress.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Juridisch diversen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s